„A fost o colaborare foarte bună”. Astfel, a descris Monica Sandu, medic din România, cele două săptămâni, în care a luptat alături de colegii din R. Moldova pentru sănătatea și viața pacienților basarabeni.
„Totdeauna solidaritatea sau gestul de ajutor dă mai multă încredere. A fost o colaborare foarte bună și totul se punea în aplicare. După carantină voi reveni la munca mea obișnuită – de anestezist. Știu că este o perioadă dificilă, dar le-aș transmite tuturor să aibă răbdare și să nu uite că suntem frați”, a declarat Monica Sandu la finalul misiunii umanitare.
La rândul său, Nicolae Bădoi, un alt medic din România, care a fost repartizat în misiune la Bălți, a vorbit despre provocările pe care le-a întâmpinat acolo. „A fost un pic temător, pentru că am înțeles că era o mică problemă cu limba și ne gândeam că o să avem o mică problemă cu comunicarea cu pacienții. În schimb, colegii de acolo au fost de foarte mare ajutor și totul a mers foarte bine. Ca urgentist e foarte important să acorzi ajutorul unui pacient, noi suntem acolo în prima linie”, a subliniat medicul pentru Radio Chișinău.
Pe 30 aprilie, o echipă formată din 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă din România a ajuns în Republica Moldova, acolo unde a desfășurat activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul, pentru o perioadă de 15 zile.
Astăzi, s-a încheiat misiunea medicilor din România, iar cu această ocazie, în Piața Marii Adunări Naționale de la Chișinău, a avut loc o ceremonie festivă, în cadrul căreia medicii au primit mesaje de mulțumire și diploma de onoare a Guvernului R. Moldova.