În 2020 se împlinesc 30 de ani de la primele burse oferite de România tinerilor din R. Moldova. Anunțul a fost făcut de Igor Șarov, ministrul Educației de la Chișinău, care a adăugat că în cele trei decenii au fost dezvoltate proiecte foarte interesante.
„Astăzi avem oferte de burse pentru toate ciclurile educaționale. Formarea continuă a cadrelor didactice a avut loc în mare parte tot cu sprijinul României. Dar renovarea grădinițelor? O singură cifră – 1000 de grădinițe din R. Moldova renovate cu suportul României, fiind investite 27 de milioane de dolari. Dar obiectivele culturale? Muzeul de Arte, Teatrul din Cahul, Sala cu Orgă… Din cele 300 de autobuze care duc copiii la școlile de circumscripție, 195 au fost donate de Guvernul României. Donații de carte, tabere de vară, investiția în singurul liceu românesc din Comrat… Lista poate fi continuată. Pentru tot ce a realizat România pentru noi toți îmi exprim întreaga recunoștință. Sprijinul este enorm și doar o persoană, pe care nici nu pot să o numesc cumva, nu poate aprecia sprijinul acordat de România pentru R. Moldova”, a declarat Igor Șarov.
În altă ordine de idei, sursa a specificat că în calitate de ministru, dar și în calitatea de istoric, nu va trăda niciodată idealurile pentru care a luptat în anii 1989-1991. „Această perioadă m-a prins student la anul 3, împreună cu colegii am format unul dintre primele cenacluri, Cenaclul Hașdeu, lansat concomitent cu Cenaclul Mateevici. Ca istoric, am un sentiment de mândrie pentru cariera mea științifică și acum, când vorbim despre limbă, istorie, lucrurile pentru mine sunt clare”, a adăugat Igor Șarov.
Mai mult, ministrul Educației consideră că problemele de istorie trebuie să fie lăsate pe seama istoricilor.
„De altfel, am impresia că politicienii revin la problemele de istorie și limbă atunci când scârțâie ceva în societate. Istoria e cea care a fost în realitate și nu poți nega că a existat un regim totalitar, nu poți să excluzi din istorie represiunile sau alte evenimente dramatice”, a subliniat sursa.
Fiind întrebat la ce-l obligă această funcție pe linie de partid, în contextul în care face parte dintr-un guvern de coaliție și a fost nominalizat în funcție de PDM, ministrul Educației a spus că fracțiunea nu se implică în politicile educaționale. „Eram în Germania, la un stagiu, când m-a contactat Pavel Filip și mi-a propus această funcție. Tot atunci am stabilit liniile roșii în problemele legate de istorie și de limbă. Formațiunea care m-a propus în această funcție nu se implică în politicile educaționale, iar dacă, între timp, au apărut probleme, mi le asum personal”, a punctat Igor Șarov într-un interviu pentru zdg.md.