Mai bine de două săptămâni, medicii din România și cei din R. Moldova au luptat cot la cot împotriva pandemiei de COVID-19. Astăzi, Ministerul Sănătății de la Chișinău a publicat un material video care demonstrează că binele nu are frontieră.
Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iaşi, care s-a aflat în misiune la Institutul de Medicină Urgentă de la Chișinău a menționat că acest virus ne unește. „Oamenii respiră foarte greu în ambele state. Este același virus, este aceeași boală. De aceea trebuie să ne dăm mâinile și să ne ajutăm unii pe alții”, a subliniat medicul din România.
La rândul său, Ion Cîvîrjic, medic anesteziolog- reanimatolog la Institutul de Medicină Urgentă de la Chișinău, a explicat că personalul medical lucrează în ture de câte de 24 de ore în focar, apoi au patru ore libere, după care o iau de la capăt. „Practic la fiecare tură a noastră au fost câte doi medici sau asistenți medicali din România”, a precizat sursa.
Binele fără frontiere – medicii români și moldoveni pe același front de luptă cu COVID-19
❤️Binele fără frontiere – medicii români și moldoveni pe același front de luptă cu COVID-19!🙏Au împărțit frățește turele de noapte și orele petrecute la căpătâiul pacienților infectați cu noul tip de coronavirus. Ei spun că sunt gata să revină oricând pentru a fi alături de doctorii moldoveni.„Timp de două săptămâni am activat în secția de Terapie Intensivă a Institutului de Medicină Urgentă. Împreună cu medicii din Republica Moldova am stat de o parte și de cealaltă a pacientului. În aceste clipe trebuie să ne ajutăm unii pe alţii şi să fim împreună”, spune Giorgiana Matei, medic specialist la Unitatea Primiri Urgente SMURD, Iaşi. World Health Organization in Moldova European Union in the Republic of Moldova
Publicată de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al Republicii Moldova pe Marţi, 19 mai 2020
Amintim că pe 30 aprilie 2020, o echipă formată din din 52 de persoane din România, dintre care 42 de medici și asistenți medicali cu specializări în anestezie și terapie intensivă, pneumologie, medicină de urgență și medicină internă a ajuns în Republica Moldova, acolo unde a desfășurat activități de acordare a asistenței medicale și îngrijire a pacienților diagnosticați cu Covid-19, precum și misiuni de instruire a personalului medical din unitățile sanitare din Bălți, Chișinău și Cahul, pentru o perioadă de 15 zile.
La întoarcerea în țară, s-a depistat că șapte persoane, printre care patru cadre medicale s-au infectat cu noul coronavirus în misiunea din R. Moldova.