Partidul Platforma Demnitate și Adevăr a anunțat că va demara o procedură „de sancționare a șefului statului”, care este o premieră pentru R. Moldova. În acest sens, fracțiunea PPDA propune crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon.
Potrivit reprezentanților Platformei DA, Alexandru Slusari, Igor Munteanu și Dinu Plîngău, la 21 mai 2020 va fi înregistrat în Parlament un proiect de hotărâre care prevede crearea unei Comisii de anchetă privind presupusele acțiuni ale președintelui Igor Dodon ce țin de finanțarea PSRM din surse financiare externe, înregistrările video apărute în spațiul public în care se presupune că s-ar fi transmis sume de bani, dar și examinarea veniturilor și averilor președintelui.
„Crearea acestei comisii parlamentare crează un precedent, pentru că nu au mai fost șefi de stat care să fie examinați sub aspect de conduită”, a declarat deputatul Igor Munteanu.
Proiectul este semnat de toți membrii Platformei DA și urmează să fie votat în Parlamentul de la Chișinău. PPDA contează pe faptul că această inițiativa va fi susținută. „Sperăm că săptămâna viitoare vom avea 51 de voturi ca să avem această comisie, ca să fie acces la documente și să putem chema persoane la interogare, inclusiv președintele”, a menționat deputatul Alexandru Slusari.
PPDA a mai amintit că pe lângă constatările de încălcare a Constituției Republicii Moldova de către Președinte, acesta apare frecvent în scandaluri de corupție. Ultimul dintre aceste episoade fiind o înregistrare video apărută în spațiul public, în care Vlad Plahotniuc îi transmite lui Igor Dodon o pungă neagră, acolo unde se presupune că ar fi fost o sumă considerabilă de bani.
Briefing de presă susținut de către deputații Fracțiunii Platforma DA Alexandru Slusari, Igor Munteanu și Dinu Plîngău. Fracțiunea Platformei DA propune crearea Comisiei parlamentare speciale de anchetă privind actele de corupție și îmbogățire ilicită a președintelui Igor Dodon. Pe lângă constatările de încălcare a Constituției Republicii Moldova de către Președinte, acesta apare frecvent în scandaluri de corupție, fapt pentru care se aduc atingere principiului statului de drept, cât și se diminuează semnificativ încrederea cetățenilor în instituțiile statului.Astfel, pe data de 18 mai 2020 întreaga societate a fost bulversată în urma apariției unor imagini video în care apare Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon alături de cetățenii Vlad Plahotniuc și Serghei Iaralov, figuranți în procese penale. În înregistrările video, cetățeanul Vlad Plahotniuc intenționa să-i transmită un pachet de culoare neagră Președintelui Republicii Moldova. Cel din urmă l-a îndemnat să transmită acest pachet printr-o terță persoană și a specificat că acest pachet ar fi predestinat pentru ,,plata salariilor”. Din alte înregistrări video, în care apar cei trei, Președintele Republicii Moldova îi sugerează lui Vlad Plahotniuc că are nevoie de bani pentru finanțarea partidului. Aceste înregistrări video, care confirmă planarea unor suspiciuni de corupție, nu sunt unice, Președintele Republicii Moldova figurează și în alte scandaluri de corupție.Principiul statului de drept este consfințit în preambulul și art. 1 alin. (3) din Constituția Republicii Moldova. Exigențele statului de drept presupun asigurarea legalității, securității juridice, interzicerea arbitrarului, accesul la justiție în fața instanțelor, respectarea drepturilor omului cât și egalitatea în fața legii.
Publicată de Platforma DA pe Miercuri, 20 mai 2020