Ambasadorul României la Chișinău Daniel Ioniță a declarat că asistența financiară acordată de Uniunea Europeană (UE) Republicii Moldova este condiționată pe fondul abaterilor de la angajamentele asumate de către autoritățile din stânga Prutului.
„Această asistență directă oferită de UE a fost oferită în baza unor condiționalități, care vizează în esență atât angajamentele de natură politică, care sunt înăuntrul acordurilor semnate de Republica Moldova cu UE. Aceste condiționalități au apărut atunci când la Bruxelles și în alte capitale ale UE s-a constatat că la Chișinău există anumite derapaje și aceste condiționalități trebuie văzute ca niște sfaturi care vin din partea unor prieteni sinceri care te ajută, nu numai atunci când ai nevoie, dar și atunci când simte că te-ai abătut de la calea pe care ți-ai asumat-o”, a declarat diplomatul.
Condițiile UE nu ar reprezenta altceva decât o reflexie a așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova față de guvernanți, mai exact „statul de drept, o justiție independentă eliberată de orice influență politică, o mass-media independentă, e nevoie de un Cod al Audiovizualului, e nevoie ca autoritățile de la Chișinău să facă ceea ce au promis cetățenilor de nenumărate ori, să facă pași înainte pentru a recupera miliardul furat, care a fost pus pe spatele cetățenilor plătind impozite, e nevoie ca autoritățile, agențiile independente, cu adevărat să funcționeze, pentru că ele reprezintă o bună funcționare a întreg sistemului”.
Amintim că secretarul de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM), Ana Guțu, a precizat că sprijinul de la București care va fi oferit în continuare basarabenilor nu va mai fi coordonat de guvernanții de la Chișinău, ci de DRRM. Decizia a fost luată în contextul în care la Chișinău nu există o administrație publică centrală, o majoritate, o putere clară care să vrea să implementeze Acordul de Asociere cu UE și angajamentele asumate – independența justiției și a instituțiilor de stat.