Astăzi, la Complexul memorial de la Haragâș, raionul Cantemir, acolo unde acum patru ani s-a prăbușit un elicopter SMURD Iași, a avut loc o ceremonie de comemorare a echipajului care și-a pierdut viața aflându-se la datorie în Republica Moldova.
În memoria acestor eroi, un sobor de preoți din cadrul Mitropoliei Basarabiei de Sud au efectuat o slujbă de pomenire.
La eveniment au participat Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău, comisarul șef Adrian Radu, Anca Corfu, consulul general al României de la Cahul, Mariana Grama, secretarul de stat a Ministerului Afacerilor Interne, Alexandru Holostenco, secretarul de Stat a Ministerului Sănătății, general-maiorul Mihail Harabagiu, angajații SMURD, autoritățile publice locale, dar și simpli cetățeni.
Oficialii au vorbit despre curajul, devotamentul și jertfirea adusă pentru salvarea vieților omenești, dar și despre dedicația echipajului în ultima misiune de salvare.
„Faptul că suntem astăzi împreună aici pentru a cinsti memoria eroilor SMURD, îmi cimentează convingerea că sacrificiul lor nu a fost în zadar. În ultimii ani au fost făcute eforturi consistente pentru extinderea SMURD pe întreg teritoriul Republicii Moldova, ca un exemplu al cooperării dintre România și Republica Moldova, inclusiv cu fonduri europene”, a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău.
După finalizarea serviciului divin, cei prezenți au depus flori la memorialul dedicat echipajului SMURD Iași.
Amintim că tragicul accident a avut loc pe data de 2 iunie 2016. Atunci elicopterul SMURD Iaşi se îndrepta spre Cahul pentru a prelua un pacient. Însă, din cauza condițiilor meteo nefavorabile, aparatul de zbor s-a prăbușit în apropiere de localitatea Haragâș din raionul Cantemir. În urma impactului cu solul, piloții Doru Gavril și Voicu Șocae, medicul Mihaela Dumea și asistentul medical Gabriel Sandu și-au pierdut viața.
Conform statisticilor oficiale, până în prezent, echipajele SMURD au efectuat circa 13 500 de intervenții terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenții aeromedicale și 35 de intervenții transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetățenilor din afara granițelor Republicii Moldova.