„Moldova ar putea face cu mult mai multe. Coeficientul nostru pentru o acţiune utilă depinde într-o anumită măsură de instabilitatea politică, care constă în incapacitatea alegerii şefului statului. Instabilitatea influenţează capacitatea noastră de acţiuni pe plan internaţional, inclusiv şi cooperarea cu NATO”, a declarat directorul Centrului de Informare şi Documentare NATO, Vitalie Grosu, într-un interviu acordat Agenţiei de presă Infotag.
Expertul consideră că „odată cu extinderea NATO Moldova va avea susţinere în promovarea intereselor sale. NATO i-a propus RM susţinere politică directă în reglementarea conflictului transnistrean, dar nu face parte din formatul oficial de negocieri. Oficialii NATO au subliniat de numeroase ori că Rusia trebuie să-şi retragă trupele. De asemenea, NATO ne sprijină indirect prin dezvoltarea posibilităţilor noastre de a asigura securitatea la frontieră. Autorităţile Moldovei nu ar trebui însă să aştepte ca interesele noastre naţionale să fie promovate de actori străini.”
„Moldova trebuie să acţioneze ţinînd cont de interesele naţionale, fără a se uita la Rusia. Putem presupune foarte simplu care va fi atitudinea Rusiei: negativă. Dar Moldova trebuie să-şi demonstreze maturitatea şi să impună Rusia să ţină cont de interesele ei. Mai ales că NATO nu este duşmanul Rusiei, iar acest lucru este confirmat şi de autorităţile de la Moscova. Rusia colaborează cu NATO în domenii cu mult mai complexe decît Moldova”, a mai subliniat Vitalie Grosu.
Răspunzând la întrebarea cu privire la avantajele căştigate de Republica Moldova în cooperare cu NATO, directorul CID NATO a răspuns: „Securitatea internaţională este interdependentă. Cu cît mai înalt este gradul de securitate al statului partener sau vecin al NATO, cu atît mai bine este asigurată securitatea regională. Astfel, Moldova se transformă din consumator de securitate în generator de securitate.
Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord a contribuit la creşterea gradului de profesionalism al forţelor armate moldoveneşti. Militarii noştri au participat la o mulţime de aplicaţii militare internaţionale, acumulînd experienţa militară a colegilor din ţările NATO.
Un alt avantaj este sporirea securităţii cetăţenilor. Moldova a participat în acest sens la proiectul de colectare, depozitare şi nimicire a pesticidelor. De pe timpul Uniunii Sovietice pe teritoriul Moldovei au rămas tone de substanţe chimice, care prezintă un pericol pentru sănătatea şi securitatea oamenilor. Pînă în prezent au fost colectate peste 3 mii tone de pesticide, dintre care 1,2 mii tone au fost transportate pe teritoriul unei ţări NATO spre nimicire. Cu suportul NATO au fost create laboratoare pentru studierea substanţelor chimice nocive, în vederea nimicirii lor fără consecinţe nefaste.
Am beneficiat de instructaj şi de suport financiar pentru a putea reacţiona la situaţii de criză – alunecări de teren, incendii sau inundaţii. NATO contribuie şi la reformarea sistemului de învăţămînt militar din Moldova”, iar referitor la integrarea europeană a concluzionat:
„Moldova singură trebuie să decidă pe ce cale să meargă, nimeni nu spune că aderarea la NATO este o precondiţie pentru aderarea la UE, dar nici nu neagă că acest lucru poate favoriza integrarea europeană„.
Foto: Infotag