Regimul de la Tiraspol pregătește teren pentru obstrucționarea totală a liberei circulații în Republica Moldova. Astfel a comentat Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru Reintegrare, un așa-numit proiect de lege elaborat de autoritățile de la Tiraspol prin care, separatiștii își arogă dreptul de a închide „granițele”, atunci când vor considera de cuviință.
Ei susțin că această inițiativa care le va oferi dreptul de a interzice rezidenților din regiunea transnistreană să părăsească zona, iar persoanelor care nu au așa-zisa cetățenie transnistreană să intre în regiune, ar veni în contextul pandemiei COVID-19.
„Urmând interesul securității de stat, a ordinii publice, a moralității, sănătății populației, președintele Transnistriei poate introduce limitări temporare ce vizează intrarea sau tranzitarea teritoriului Transnistriei a cetățenilor străini și a persoanelor care nu au cetățenie”, se arată în așa-zisul proiect de lege.
Alexandru Flenchea, fostul vicepremier pentru Reintegrare, a atenționat că pandemiile vin și se duc, iar un asemenea instrument de control rămâne. „Krasnoselski a prins la curaj și a decis să dea o notă pretins legală planului său. Astfel, dânsul a înaintat o ințiativă prin care își atribuie dreptul de a limita circulația în zonă, nu doar în timpul „stării de urgență”, a precizat sursa.
Totodată, Alexandru Flenchea a subliniat care sunt în realitate intențiile autorităților separatiste de la Tiraspol.
„1. Starea de urgență nu vor putea să o prelungească la nesfârșit, că nu se leagă cu succesele remarcabile în combaterea pandemiei raportate de administrația regiunii. în câteva săptămâni va trebui să iasă din pandemie, păstrând oamenii în carantină.
2. În noiembrie locuitorii regiunii vor trebui să își aleagă deputații, numele cărora deja este cunoscut. Iată atunci regiunea va putea fi închisă ermetic pentru ca „intrușii” să nu strice planurile Sheriffului. Într-o asemenea situație e chiar mai simplu să-și asigure prezența la urne.
3. Lupta cu opoziția în stânga Nistrului continuă, iar dosarele politice se înmulțesc. Ieri au anunțat în căutare adjunctul de partid al lui Horjan. Motivul – postări critice la adresa lui Krasnoselski pe Facebook. Pe bune, așa?”, a adăugat fostul vicepremier pentru Reintegrare.
În opinia sursei, la rândul său, Chișinăul ar trebui să-și amintească că are obligațiuni scrise în Constituție în raport cu toți locuitorii Republicii Moldova, să uite de alegerile din 1 noiembrie, să vorbească și să acționeze hotărât în raport cu pretinsele autorități de la Tiraspol.