A doua ediție a lucrării „O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut”, semnată de istoricul Octavian Țîcu, va apărea luni în librării. Volumul conține încă un capitol dedicat relațiilor dintre România și Republica Moldova și este ajustat la schimbările politice până în 2020.
„Publicată la începutul anului 2019, lucrarea a suscitat un viu interes din partea cititorilor, generând numeroase dezbateri, precizări și sugestii, care ne-au incurajat să pregătim o nouă ediție cu multiple completări. La redactarea ei am nuanțat evoluția/involuția relațiilor dintre cele două state românești după 1989/1991, cărora le-am dedicat un capitol separat, arătând în premieră, într-o scriere istorică după 1991, raporturile deloc simple dintre Republica Moldova și România”.
Totodată, istoricul Octavian Țîcu a mai adăugat că această noua ediție a apărut „în condiții grafice excepționale; cu husă; poze inedite; (…) cu indice de nume şi localităţi…. şi cu Expediţiile Memoriei din Tiumeni 2019”.
Amintim că volumul „O istorie ilustrată a românilor de la est de Prut”, semnat de istoricul Octavian Țîcu, tratează istoria românilor de la est de Prut ca parte a culturii și civilizației românești, chiar dacă aceștia, după anexarea lor în 1812 la Imperiul Rus, vor cunoaște o evoluție diferențiată.
Autorul și-a propus ca prin acest demers să deconstruiască mitologia sovietică a separării dintre „moldoveni” și români, încercând o reconciliere a românilor de la est de Prut în problema identitară și o acceptare a faptului că fac și ei parte din spațiul românesc.