România a adoptat în Consiliul Suprem de Apărare a Țării Strategia Națională de Apărare pentru 2020-2024, ceea ce a provocat furia Rusiei, potrivit defenseromania.
Într-un text publicat recent de portalul online Vzglyad, apropiat politicii Kremlinului, rușii acuză România că în Strategia de Apărare se referă la Federația Rusă ca „stat ostil și o amenințare pentru regiune”, dar și de faptul că Bucureștiul consideră Rusia un „inamic”.
Rușii precizează că în documentul oficial se vorbește de două ori despre „comportamentul agresiv al Federației Ruse” iar Moscova se află în Strategia Națională de Apărare a României la capitolul amenințărilor. De asemenea, sursa citată subliniază că asemenea documente au de regulă conotații generale, iar în strategia din 2015 Federația Rusă nu era menționată.
„Se întâmplă rar ca un stat să recunoască și să menționeze un inamic oficial într-un document de apărare națională”, precizează site-ul rusesc.
Rușii consideră că introducerea Federației Ruse în strategia de apărare a României are legătură directă cu Baza militară americană de la Deveselu. Sursa citată menționează că „acest document va deveni baza legală pentru amplasarea a tot ceea ce americanii consideră necesar la Deveselu”.
Rușii afirmă că Deveselu este o țintă pentru aviația și sistemele Federației Ruse
Partea rusă reia îngrijorările cu privire la faptul că lansatoarele Mk-41, incluse în sistemul Aegis Ashore de la Deveselu, pot utiliza rachete de croazieră Tomahawk. Moscova își reiterează astfel opinia, cu toate că partea americană a dat asigurări că lansatoarele sunt configurate strict pentru utilizarea rachetelor interceptoare SM-3, iar Baza militară de la Deveselu are caracter pur defensiv.
Jurnaliștii ruși merg mai departe și afirmă că acest lucru „transformă automat Deveselu într-o țintă pentru aviația și sistemele de rachete ale Rusiei desfășurate în Crimeea”. Vzglyad afirmă că Bucureștiul înțelege acest lucru, iar tocmai din acest motiv în Strategia Națională de Apărare se face referire la „militarizarea Crimeei” și la „politica agresivă a Rusiei”.
DefenseRomania subliniază că textul citat este o pură interpretare a jurnaliștilor ruși care urmează aceeași linie a propagandei Kremlinului.