Guvernul României a decis să trimită ajutor umanitar cu titlul gratuit Ucrainei, pentru combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care, la începutul acestui an, președintele Ucrainei a afirmat că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918.
Premierul României, Ludovic Orban, a subliniat, în cadrul ședinței de guvernare de ieri, că ajutorul nu are în vedere exclusiv comunitățile românești din Ucraina.
„Sunt multe zone care se confruntă cu un nivel ridicat de epidemie, iar răspândirea virusului afectează şi zone care sunt locuite de români, în special zona Cernăuţi, dar ajutorul pe care îl vom acorda nu-l vom acorda în exclusivitate, aşa cum au procedat alţii, pentru fraţii noştri români din Ucraina, ci vom acorda pentru Ucraina, pentru arealurile care sunt cele mai afectate şi pentru a sprijini Ucraina în lupta pe care o duce cu coronavirusul”, a declarat Ludovic Orban, potrivit mediafax.ro.
Astfel, bugetul Ministerului Sănătăţii este suplimentat cu suma de 8.500.000 lei (n.r. aproximativ 2 milioane de euro), din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020. Fondurile vor fi utilizate pentru achiziţia medicamentelor, dezinfectanţilor, dispozitivelor medicale, echipamente medicale şi materialelor sanitare care asigură prevenţia şi tratarea afecţiunilor asociate COVID-19 şi care vor reprezenta ajutor umanitar extern, cu titlu gratuit, pentru Ucraina.
Amintim că la începutul acestui an, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a afirmat, într-un discurs oficial pe care l-a ținut cu prilejul Zilei Unității și Libertății Ucrainei, că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918, chiar dacă în acel an Congresul General al Bucovinei a proclamat Unirea cu Regatul României, recunoscută prin tratatul de la Saint Germain, semnat în 10 septembrie 1918.
De ani de zile, cei aproape 500.000 de români din Ucraina se plâng de faptul că autoritățile poartă o politică agresivă de deznaționalizare împotriva lor. Divizați de recensăminte politizate în moldoveni și români, li se închid școlile, nu au dreptul la cetățenia română, li se suprimă dreptul la limba maternă în spațiul public, au fost trimiți în războiul contra separatiștilor ruși și sunt ținuți în sărăcie.