România se află printre statele membre ale Uniunii Europene cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu. Peste 18 milioane de persoane cu vârsta între 20 şi 64 de ani din Uniunea Europeană erau anul trecut liber profesionişti fără angajaţi, ei reprezentând 9% din totalul persoanelor angajate, arată datele publicate luni de Eurostat.
Statele membre cu cea mai mare pondere a lucrătorilor pe cont propriu sunt Grecia (21% din totalul persoanelor angajate), urmată de Italia (15%), Polonia şi România (ambele cu 14%).
În contrast, statele cu cea mai mică pondere a lucrătorilor pe cont propriu în totalul persoanelor angajate sunt Danemarca şi Luxemburg (ambele cu 4% din totalul persoanelor angajate), urmate de Germania şi Suedia (ambele cu 5%).
Pe sectoare de activitate, aproape o cincime (19%) din numărul total al lucrătorilor pe cont propriu din UE lucrau în 2019 în sectorul „agricultură, forestier şi pescuit”, urmați de lucrătorii pe cont propriu din „comerţul angro şi cu amănuntul, repararea vehiculelor cu motor şi motocicletelor” şi „activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice” (ambele cu 14%), „construcţii” (11%), „activităţi în domeniul sănătăţii umane şi asistenţei sociale” (7%).