Mesajul transmis de premierul Ion Chicu la videoconferința liderilor Parteneriatului Estic din 18 iunie 2020 a fost unul de profundă nerecunoștință și mojicie. De această părere este Igor Munteanu, deputat PPDA, care s-a arătat „nemulțumit, revoltat și sătul de impertinența acestui individ, care strică tot de ce se atinge”
Reacția dură a lui Munteanu, a venit după ce ieri, în cadrul discursului de la Summitul 6 al Parteneriatului Estic, precedat de o videoconferința, premierul Ion Chicu a declarat că „Parteneriatul Estic s-a apropiat de un moment al adevărului, iar după 10 ani de cooperare, fie această politică se reinventează și obține un nou suflu, fie încet, dar sigur, își pierde relevanța politică, iar pandemia a accelerat procesul”.
„Se vede că premierul nu știe ori poate cineva îi ascunde faptul că toată susținerea UE primită de Republica Moldova în ultimii 10 ani se datorează în cea mai mare parte acestei politici de vecinătate estică a UE, lansate de Suedia și Polonia, și că anume Parteneriatul Estic a oferit cetățenilor Republicii Moldova dreptul de a călători, dreptul de a exporta în regim facilitat pe piața comunitară, iar zeci de mii de cetățeni au primit beneficii reale din partea UE, în calitatea lor de antreprenori, autorități locale, fermieri, studenți, profesori, medici. Parteneriatul Estic a fost și rămâne a fi „cauza politică a cetățenilor cu convingeri europene pentru a scăpa de cleptocrație, de abuzuri și de oligarhi”, a precizat Igor Munteanu.
Totodată, sursa a menționat că posibil premierul Ion Chicu nu vrea să știe că în relația cu partenerii săi din „Parteneriatul Estic”, UE a adoptat politica „more for more” („mai mult pentru mai mult”), ceea ce înseamnă că aceste state primesc beneficii în măsura în care își îndeplinesc angajamentele din Acordul de Asociere și atâta vreme cât avansează pe calea reformelor.
„Reformele sunt de fapt serii de adaptări structurale la normele, aquis-ul și instituțiile care funcționează în UE. În loc să cadă în „patima” filosofiei abstracte, actualul premier ar fi făcut mai bine „să impresioneze” UE cu realizările sale concrete, cu onorarea celor opt condiții, indicate de Comitetul de asociere UE-RM la 15 februarie 2020, care ar fi permis UE să transmită R. Moldova tranșele 2 și 3 din susținerea macro-financiară de 100 milioane de euro”, a mai specificat parlamentarul de la Chișinău.
În opinia lui Munteanu, mesajul lui Chicu mustește de ambiguitate, fiind inspirat de gândirea Rusiei, care a criticat constant UE pentru că se implică în spațiul de interese vitale ale Moscovei. „Acest premier nu înțelege cât de împletite sunt condiționalitățile politice de cele tehnice în proiectul de transformare al Republicii Moldova în asocierea sa la UE. Dar, necunoașterea nu te absolvă de respectarea legii. Personal, condamn discursul lui Ion Chicu, care nu mă reprezintă și nu-i reprezintă nici pe vasta majoritate de cetățeni ai Republicii Moldova cu vederi clar europene. Mesajele confuze și negândite strică relației Republicii Moldova cu UE, mai ales atunci când acest stat are nevoie vitală de susținere, de solidaritate, de minima demnitate cu care orice guvern de la Chișinău ar trebui să-și asigure un loc cert și respectat pe agenda reală a UE”.
În context, deputatul Igor Munteanu a mai adăugat că cetățenii Republicii Moldova au urgent nevoie de un nou guvern, capabil să scoată acest stat din izolare, inerție și confuzie.