„Vinificatorii din Rep. Moldova nu mai consideră Rusia drept o piaţă-cheie pentru desfacerea propriilor produse”, a declarat viceprim-ministru şi ministru al economiei, Valeriu Lazăr, într-o vizită desfăşurată la Sankt Petersburg, citat de Novîi Reghion.
„Noi nu ne-am propus sarcina strategică de a reveni pe piaţa rusă”, a declarat ministrul, amintind că problemele care au apărut între vinificatorii Rep. Moldova şi Rospotrebnadzor în urmă cu câţiva ani, a servit drept o lecţie pentru ţara sa, deoarece producătorii au devenit mai atenţi asupra calităţii produselor.
În prezen, există o creştere semnificativă a livrărilor de vin pe piaţa europeană, se exportă cu succes în Japonia, iar piaţa chineză oferă perspective mari. Lazăr a mai declarat că vinurile din Rep. Moldova deţin o poziţie dominantă pe piaţa belarusă.
„Vinificatorii din Re. Moldova au început să investească nu numai în tehnologie, ci şi în marketing”, a mai adăugat ministrul economiei. Potrivit acestuia, vinurile din Rep. Moldova vor reveni pe piaţa rusă, dar de data aceasta pe un alt segment al costului – acel mediu.
În final, ministrul Valeriu Lazăr a declarat că în prezent Rospotrebnadzor nu are nicio oiecţie privind calitatea vinurilor, dar că începând cu ridicarea embargoului şi până astăzi, producţia vinicolă a Rep. Moldova şi-a recâştigat doar 30% din fostul segment al pieţei din Rusia. Anterior, produsele Rep. Moldova ocupau 55% din piaţa rusă.
Foto: Vinul.ro
Notă Info Prut: În 2006, Rusia a pus un embargo pe vinul din Rep. Moldova. În 2007, aproape 40% din firmele producatoare de vin din Republica Moldova au primit avizul sanitar şi epidemiologic, iar exporturile au fost reluate. La sfârşitul lunii iunie 2010 însă, după ce preşedintele Mihai Ghimpu a declarat 28 iunie Ziua Eliberarii de sub Ocupaţie Sovietică, agenţia sanitară rusească (Rospotrebnadzor) a declarat că a depistat pesticide şi alte substanţe toxice în vinul din Rep. Moldova.