Există riscul că Ministerul Apărării de la Chișinău ar încerca să ascundă posibila infectare a militarilor întorși de la Moscova. De această părere este Dumitru Mînzărari, expert în probleme de securitate, care a adăugat că acest lucru poate fi anticipat, dacă opoziția va monitoriza atent situația.
„În primul rând, ar urma să fie toți testați la întoarcere, dar și la două săptămâni după întoarcere. Dacă vor fi depistați, urmează să fie puși în carantină și luate toate măsurile necesare”, a declarat Dumitru Mînzărari pentru Europa Liberă.
Sursa a mai menționat că organele de forță, inclusiv Ministerul Apărării, sunt structuri semi-închise, care funcționează, într-un fel, mai puțin transparent și multe lucruri care au loc în armată nu devin publice. Respectiv, este mare riscul ca informația despre starea de sănătate a militarilor care au participat la parada militară de la Moscova să fie ascunsă.
„Ministerul Apărării ar putea insista că ei s-au infectat aici pe loc din motiv că numărul infectaților cu COVID este destul de mare. Noi nu am luat măsuri destul de eficiente pentru a stopa această infecție. Deci, pentru Ministerul Apărării ar fi destul de ușor să insiste că infecția nu a fost adusă de la Moscova, ci are o transmitere locală”, a explicat expertul în probleme de securitate.
Totodată, Dumitru Mînzărari a subliniat că există câteva pericole în legătură cu trimiterea militarilor din Republica Moldova la Moscova. „O problemă ține de securitatea publică. Evident, trimitem persoane care lucrează în sistemul administrației publice centrale în unul din cele mai mari focare de coronavirus din lume. Al doilea pericol e de securitate națională, fiindcă dacă militarii ar prinde infecția acolo și ar aduce-o în Republica Moldova, ar putea infecta, în primul rând, unitatea lor, dar și alte unități care se află pe teritoriul orășelului militar din Chișinău. Și, fiind o unitate care deservește structurile centrale de conducere a Armatei Naționale și a statului Republica Moldova, se creează un pericol că vor fi scoase din funcțiune unități întregi destul de importante. Și mai este un pericol de securitate politică, pentru că s-a decis politic participarea la o activitate care este în detrimentul securității naționale a Republicii Moldova, contribuie la o campanie de propagandă istorică a Federației Ruse care tinde să sprijine retorica Federației Ruse referitoare la al Doilea Război Mondial. Prin asta se creează premise de a pune sub semnul întrebării chiar și independența Republicii Moldova, dacă mergem foarte departe în analize”, a mai remarcat expertul.
Amintim că 75 de militari din „Garda de Onoare”, unitatea de elită a Armatei Naționale din Republica Moldova, vor participa alături de președintele Igor Dodon la parada militară de la Moscova dedicată Zilei Victoriei în al Doilea Război Mondial de pe 24 iunie 2020.
Săptămâna trecută, șeful statului a anunțat că grupul de militari a ajuns deja la Moscova. Ulterior, Ministerul Apărării de la Chișinău a precizat că militarii din contingentul Armatei Naționale detașați la Moscova au început antrenamentele pentru eveniment.
În acest sens, Ministerul Apărării a subliniat că toți militarii din Republica Moldova sunt sănătoși, iar după fiecare repetiție, sunt testați obligatoriu la COVID-19. De asemenea sursa, a mai adăugat că în Rusia, militarii au fost plasați în condiții de carantină/izolare drastică și nu intră în contact cu alte persoane din afara locului de cazare, iar contingentul este însoțit non-stop de un medic, care monitorizează starea sănătății fiecărui militar. Mai mult, toți militarii implicați în antrenamentele pentru paradă sunt echipați cu mănuși și măști de protecție.