Matematicianul Adrian Constantin, de la Universitatea din Viena, a câştigat Premiul Wittgenstein, care este cel mai valoros premiu ştiinţific acordat în Austria. Premiul Wittgenstein este considerat Nobelul Austriei, în juriu fiind prezenţi doi laureaţi Nobel, scrie Mediafax.ro.
Matematicianul Adrian Constantin este un specialist în valurile şi curenţii din oceane şi atmosferă. El s-a ocupat de modelarea matematică a curenţilor şi valurilor care joacă un rol important în fenomenul climatic El Niño, dar şi în alte dezastrele naturale, precum tsunami.
Numeroase mişcări importante au loc în atmosferă şi oceane, care pot fi descrise ca şi curenţi sau valuri. Cu toate acestea, modelele anterioare au fost mult simplificate şi nu ţin cont de multe aspecte relevante din punct de vedere geofizic. Cu premiul Wittgenstein, Adrian Constantin ar dori să închidă aceste lacune şi să ofere descrieri matematice detaliate ale proceselor fizice.
„Adrian Constantin a adus contribuţii inovatoare la matematica propagării valurilor”, a spus juriul START Wittgenstein în motivarea deciziei de a acorda premiul. Cercetătorul român s-a născut pe 22 aprilie 1970, la Timişoara, România, unde a urmat Liceul Teoretic Nikolaus Lenau. Adrian Constantin este profesor la catedra de matematică a Universităţii din Viena din 2008.
Domeniile de cercetare ale acestuia includ ecuaţii diferenţiale neliniare, parţiale în domeniul mişcărilor fluide şi descrierile matematice ulterioare ale fenomenelor naturale. Începând cu 2010, Constantin a fost clasat printre „Cercetătorii de înaltă citare ai ISI” dintre cei mai citaţi 250 de oameni de ştiinţă din domeniul matematicii.
Adrian Constantin a primit numeroase premii şi onoruri, cum ar fi Premiul Göran Gustafsson de la Academia Regală Suedeză de Ştiinţe, Premiul Friedrich Wilhelm Bessel de la Fundaţia Germană Humboldt şi o Grant Advanced ERC. Ca parte a unui proiect WWTF, el investigează în prezent valurile de apă cu distribuţie de vortex care sunt relevante pentru predicţia tsunamiilor.