Serviciul de Informații și Securitate (SIS), responsabil inclusiv de securitatea informațională a R. Moldova, nu mai poate bloca site-urile anonime care răspândesc știri false, inclusiv despre pandemia de COVID-19, fiindcă legislația națională nu i-ar permite, scrie Ziarul Național.
Sursa citată a atenționat SIS că un site anonim creat pe platforma wordpress.com cu o denumire asemănătoare publică informații neadevărate, iar drept răspuns, au fost informați de numita instituție că „fenomenul „fake news” (știrilor false) constituie o problemă nu doar națională, dar și internațională, în special odată cu apariția pandemiei COVID-19”.
Instituția susține că a putut bloca site-urile care răspândeau știri false numai în perioada 23 martie-15 mai curent, adică doar în perioada stării de urgență. În prezent, în R. Moldova este instituită stare de urgență doar în domeniul sănătății publice, ce ar putea fi prelungită până la sfârșitul lunii iulie.
„Menționăm că, în conformitate cu Dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova nr. 3 din 23 martie 2020, mecanismul de întrerupere a conținutului online prin care se promovau știrile false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire se realiza în baza pct. 11-13 din Dispoziția prenotată și doar pe perioada instituirii stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, care a fost valabilă până la 15 mai 2020. Accentuăm că, după ridicarea stării de urgență, procedura de blocare a site-urilor nu poate fi aplicată conform legislației în vigoare”, se arată în răspunsul SIS expediat sursei citate.
Totodată, SIS „îndeamnă cetățenii să se informeze corect și doar din surse oficiale”.
Amintim că în luna martie a acestui an, Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova a decis să limiteze accesul pentru 52 de site-uri care răspândesc știri false despre COVID-19, asta după ce fenomenul „fake news” a luat amploare în R. Moldova, odată cu răspândirea coronavirusului.