Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră că în spatele plecării lui Ștefan Gațcan din fracțiunea parlamentară a PSRM ar sta Vlad Plahotniuc, fostul președinte al PDM,
Vlad Batrâncea, vicepreședintele Parlamentului din partea PSRM, i-a cerut deputatul Ștefan Gațcan să-și depună mandatul. „Domnule Gațcan dacă în dvs. mai este măcar un pic de bun simț, depuneți mandatatul. Această prostituție în Parlamentul R. Moldova, în plină pandemie cineva încearcă să distorsioneze situația politică. Înțelegem de ce o face mafia, după ultimele acțiuni ale justiției și Procuraturii. Ei nu au altă șansă decât de să destabilizeze situația din țară și de a arunca Moldova în haos. Condamnăm încă un act de prostituție în Parlament. Declarăm război acelor trădători, vom face tot posibilul ca acest parlament să fie dizolvat”, a declarat socialistul.
În același timp, Vlad Batrâncea a susținut că gestul lui Gațcan nu are nicio justificare „argumentele cu care veniți sunt la fel de ieftine ca bunul simț și comportamentul dvs.”.
La rândul său, Corneliu Furculiță, președintele fracțiunii PSRM, a subliniat că Pro Moldova i-ar fi oferit lui Ștefan Gațcan de la 500 de mii de euro sau dolari pentru a părăsi fracțiunea. De asemenea, socialiștii au mai precizat că Sergiu Sârbu,deputatul Pro Moldova, ar fi intermediar în acest proces.
În această ordine de idei, PSRM a anunțat că optează pentru dizolvarea legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate, precum și pentru reducerea numărului de deputați în Parlament, în conformitate cu o inițiativă a președintelui Igor Dodon.
Declarația vicepreședintelui Parlamentului Vlad Batrîncea și președintele Fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță cu privire la cererea de aderare a deputatului Ștefan Gațcan la grupul parlamentar PRO MOLDOVA
Publicată de Parlamentul Republicii Moldova pe Marţi, 30 iunie 2020
Amintim că după plecarea lui Ștefan Gațcan, coaliția PSRM-PDM a rămas cu 49 de voturi. Partidele de opoziție discută despre posibilitatea demiterii guvernului și formarea unui alt cabinet de miniștri, dar nu au ajuns la un consens, inclusiv din cauză faptului că Platforma DA și PAS exclud participarea la discuții a Partidului Șor.