Într-un interviu acordat RFI Romania, ambasadorul României la Chişinău revine asupra chestiunii manualelor de Istorie Universale şi a Românilor după care vor învăţa elevii de la Chişinău. El oferă asigurări că manualele tipărite la Bucureşti se vor afla în ghiozdanele elevilor începând cu 1 septembrie. Pe de altă parte, Marius Lazurcă are încredere în coaliţia aflată la guvernare la Chişinău că va reuşi să depăşească criza politică şi spune că angajamentul european al cetăţenilor moldoveni nu este „foarte sofisticat, dar e cert şi indubitabil”.
„Realitatea raporturilor excelente dintre noi este totuşi de ultimă oră. Am angajat raporturi atât de dinamice şi de fructuoase cu Republica Moldova odată cu venirea la putere a unei coaliţii de partide pro-europene, partide care au luat în serios dorinţa electoratului de a vedea Moldova angajată pe un parcurs care să o conducă spre Uniunea Europeană. Şi pe această voinţă a electoratului mă întemeiez atunci când îmi declar optimismul cu privire la continuarea pozitivă a unor raporturi bune între Republica Moldova şi România în această toamnă şi în perioada care va urma”, a declarat ambasadorul român.
În acelaşi interviu diplomatul român a amintit că AIE trebuie să răspundă cu loialitate mandatului care i s-a încredinţat de două ori. Iar faţă de chestiunea disciplinei Istoria românilor predată în Rep. Moldova, România nu poate formula obiecţii.
„Voinţa manifestată la sfârşitul lui 2009, începutul lui 2010 a Alianţei pentru Integrare Europeană a fost, dimpotrivă, să modifice logica de predare a Istoriei, logică introdusă în anul 2006 de către unul dintre ideologii principali ai PCRM-ului, şi să se renunţe aşadar la istoria integrată şi să se înlocuiască. Se prelua în fond un model românesc, un model liberal, cu materia Istorie – o materie înscrisă în nomenclatorul materiilor care se predau în circuitul universitar din Republica Moldova, dar care conţinea tematici perfect compatibile cu modul şi substanţa predării Istoriei în România. Efortul României de a răspunde pozitiv la solicitarea autorităţilor de la Chişinău şi care s-a materializat printr-un număr important de manuale nu a fost în van, fiindcă aceste manuale sunt deja livrate la şcoli.Aceste manuale vor ajunge în ghiozdanele elevilor şi pe băncile lor de studiu, astfel încât „Istoria Universală şi a Românilor” – este ceea ce scrie pe aceste manuale tipărite cu fondurile României. – va fi predată începând cu 1 septembrie, la Chişinău.”
În acelaşi context, ambasadorul s-a referit şi la vizita patriarhului rus în Republica Moldova. „Nu aş pune accentul în descrierea acestei vizite, cel puţin nu în mod anticipat, pe elementul geopolitic. Biserica ortodoxă în Republica Moldova – şi aici mă refer la întreaga comunitate, dincolo de cele două jurisdicţii care există acolo – are propriile aşteptări şi nu este pur şi simplu o masă de persoane care poate fi instrumentalizată foarte uşor. Aşadar, aş vedea – în mod anticipat – vizita patriarhului ca pe o vizită bisericească, o vizită de natură spirituală, şi astea sunt primele rezultate pe care aştept ca această vizită să le aibă. Că ar exista şi implicaţii de natură politică, internă sau internaţională, e fără îndoială adevărat, fiindcă biserica ortodoxă are o masă proprie importantă şi, aşadar, un rol public pe care nu îl putem neglija.”
Foto: ARENA.MD