13 bibliotecari din R. Moldova și-au propus să devină formatori în domeniul Educației Mediatice și Informaționale, obținând certificate de absolvire a cursului în acest domeniu. Cu ajutorul IREX Europe, bibliotecarii urmează să-și împărtășească cunoștințele acumulate cu alți membri ai comunității, astfel propagând dezvoltarea gândirii critice în raport cu informațiile apărute în presă, potrivit Moldpres.
Potrivit organizatorilor, bibliotecarii din bibliotecile publice și școlare au fost selectați în urma unui concurs de formulare și au avut parte de 2 etape de instruiri. Prima rundă de 3 zile a avut loc în perioada 6-8 martie, iar cea de-a doua pe 3-5 iulie, ambele instruiri desfășurându-se în incinta Centrului de formare al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova.
Bibliotecarii au fost ghidați pe parcursul instruirii de mentorul și formatoarea în Educație Mediatică și Informațională, Natalia Grâu, care este și autoarea manualului digital de Educație mediatică și informațională pentru bibliotecari. Pe parcursul celor 6 zile de training, bibliotecarii au luat cunoștință de: funcțiile media, mijloacele de comunicare în masă, tipurile de presă, publicitatea, fenomenele manipulării, propagandei, hărțuirii online, sextingului, precum și dependenței online. Au învățat ce este securitate online, cum se definește un cetățean activ, ce este dezinhibiția online, etica și deontologia profesională.
Victoria Vasilica, șefa secției de studii și cercetări la Biblioteca Naționala a R. Moldova, participantă la instruirea pentru formatori a spus că experiența a fost una „inedită, care ne-a permis să explorăm toate fațetele Educației Mediatice și Informaționale, oferindu-ne instrumentele necesare pentru analiza critică a informației ce apare în presă”.
După absolvirea cursului, cei 13 bibliotecari au fost îndemnați să organizeze instruiri și alte activități de promovare a Educației Mediatice Informaționale la ei în instituții sau localitate. Aceștia vor avea posibilitatea să participe la un concurs de formulare pentru amenajarea unui zone media în biblioteca lor.
Trainingul este organizat în cadrul proiectului „Consolidarea Presei Independente și a Educației Mediatice în Moldova” derulat de IREX Europe, în parteneriat cu ABRM și cu sprijinul financiar al Biroului pentru Democrație, Drepturile Omului și Muncii al Departamentului de Stat American.