Campania de vaccinare antirabică a vulpilor se derulează în premieră în R. Moldova. Programul este cofinanțat de Uniunea Europeană și sprijinit de România.
Momelile vor fi amplasate la fiecare intrare în vizuină şi pe traseele vulpilor, în imediata apropiere a vizuinilor. Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricţionează circulaţia liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea va fi interzisă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora.
Subdiviziunile teritoriale ale ANSA au informat şi atenţionat populaţia prin afişarea în locuri publice de materiale de informare, atenţionare şi materiale informative cronologice. Momelile vor fi distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite.
ANSA atenţionează populaţia că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice. Totuşi, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru acestea, inclusiv câini şi pisici.
Principalul obiectiv al Programului este diminuării progresive a rabiei în Republica Moldova până la obţinerea statutului de ţară liberă până în anul 2023, dar şi fructificarea oportunităţii republicii de a absorbi fondurile financiare acordate de Uniunea Europeană pentru eradicarea rabiei, decizie care prevede şi acordarea asistenţei financiare nerambursabile pentru Republica Moldova destinate finanţării măsurilor de profilaxie a rabiei la vulpile sălbatice pe o distanţă de 50 km de la hotar cu România în interiorul Republicii Moldova, cu posibilitatea extinderii pe întreg teritoriul ţării.
Demararea vaccinării antirabice la vulpi, va fi un prim pas solid de combatere a rabiei în Republica Moldova, minimalizându-se astfel riscurile de îmbolnăvire a animalelor şi oamenilor cu această maladie incurabilă.