Rusia nu impune Republicii Moldova un anumit vector extern de dezvoltare, dar își va apăra întotdeauna propriile interese. Anunțul a fost făcut Oleg Vasnețov, ambasadorul Federației Ruse la Chișinău.
„Noi nu dictăm guvernării de la Chișinău ce vector extern să aleagă, dar asta nu înseamnă că Rusia nu are propriile interese. Le are, ca și alte state, iar noi mereu le vom apăra”, a declarat ambasadorul rus într-un interviu pentru TASS.
În context, Vasnețov a amintit că Moscova a avertizat Chișinăul că implementarea Acordului de Asociere cu UE va afecta negativ relațiile economice dintre Rusia și Republica Moldova.
„Noi am propus negocieri la această temă, însă nu am fost auziți. De acea Rusia a fost nevoită să impună anumite restricții la importul mai multor produse din Republica Moldova pentru a evita anumite riscuri”, a adăugat Vasnețov.
De asemenea, oficialul rus a ținut să sublinieze că în ultima perioadă lucrurile s-au schimbat spre bine datorită președintelui Igor Dodon și premierului Ion Chicu, iar produsele din Republica Moldova revin treptat pe piața rusă.
Ambasadorul rus a mai subliniat că potrivit mai multor sondaje, cetățenii din Republica Moldova sunt împărțiți în două tabere egale. Unii susțin integrarea în UE, iar alții și-au exprimat simpatia față de Uniunea Economică Eurasiatică. „Cred că ignorarea acestor tendințe demonstrează cel puțin lipsă de viziune. Președintele Dodon și alți politicieni spun că este nevoie de o politică echilibrată între Est și Vest”, a mai adăugat sursa.
Vasnețov a mai subliniat că Rusia nu căută dușmani și este deschisă pentru o cooperare reciproc avantajoasă cu toate țările. „În același timp, așa cum au demonstrat evenimentele din ultimii ani, noi nu vom renunța la interesele securității naționale, așa cum s-a întâmplat chiar și în anii 1990. Atunci cineva din Occident a încercat să-i convingă pe toți că după Războiul Rece în lume va fi instaurată o hegemonie a unei singure puteri. Această dorință nu s-a realizat, precum a arătat viața” a precizat ambasadorul rus.
Acesta a mai remarcat că Rusia salută dorința Republicii Moldova de a extinde cooperarea între cele două state, iar colaborarea respectivă se va baza pe Tratatul de Prietenie semnat în 2001.
Totodată, oficialul rus a lăudat și ajutorul umanitar oferit Republicii Moldova de Moscova. De asemenea, sursa a vorbit și despre creditul de 200 de milioane de euro. În context, ambasadorul rus și-a exprimat regretul că acest credit a fost respins de Curtea Constituțională, a cărei decizie a fost una politică și luată în contextul alegerilor prezidențiale programate pentru 1 noiembrie 2020. Potrivit lui Vasnețov, Guvernul rus a răspuns solicitării Guvernului de la Chișinău cu privire la reluarea negocierilor pe creditul ruse.
Mai mult, sursa a declarat că acest credit nu are nicio legătură cu politica, ci reprezintă un ajutor sincer al Federației Ruse pentru Republica Moldova.