Başcanul Găgăuziei, M.Formuzal, şi-a anunţat intenţia de a crea un nou partid politic „pentru a contribui la soluţionarea crizei politice de la Chişinău”, precum a spus-o chiar el, unui reporter de la TRIBUNA.
Nu încerc să-i prezic viitorul noului partid şi înclinaţiile sale ideologice. Când este cunoscut liderul viitoarei formaţiuni este deja clar ce orientări şi doctrine va avea. Din start este clar că nu va promova ori susţine idealurile naţionale ale băştinaşilor.
La sigur, va fi un partid sub lozincele căruia vor fi atraşi etnicii multinaţionali din R.Moldova, în special , găgăuzii şi bulgarii din stepa Bugeacului. Lozincile acestui partid vor fi pro-ruse şi nu integrarea conaţionalilor în societatea R.Moldova împreună cu populaţia majoritară.
Dacă acest nou partid se vrea un partid al regiunilor, este de presupus că se va continua pe ideia stipulată anterior de acelaşi M.Formuzal de a crea în sudul republicii o autonomie găgăuzo-bulgară ori „ Regiunea bugeac”. Să ne amintim cum Comratul iniţiase nişte acţiuni de petrecere a unui referendum în câteva sate bulgăreşti din raionul Taraclia pentru a le trece sub jurisdicţia autonomiei Găgăuze. Pentru a nu fi doar „un parfum politic”, această idee a fost adusă opiniei publice prin argumente cu problemele de ordin social. Atunci, M.Formuzal atenţiona presa asupra problemelor sociale cu care se confruntă unele sate bulgăreşti, ca Valea-Perjei, Tvardiţa, Corten din raionul Taraclia, care sunt situate mai departe de centrul raional Taraclia, vizavi de imediata vecinătate cu orăşelul Ceadăr-Lunga, care este parte componentă a autonomiei şi are o infrastructură mai avantajoasă decât Taraclia.
Başcanul cunoaşte bine situaţia de acolo, a fost şi primar în Ceadâr-Lunga, cunoaşte nemulţumirea sătenilor din acea zonă care odată cu trecerea lor în alt raion întămpină foarte multe greutăţi de ordin social, graţie faptului că Taraclia este un raion nou creat cu o infrastructură încă slab dezvoltată, dar şi prea slab susţinută financiar de către organele republicane de conducere. Prin susţinerea financiară şi logistică a autonomiei Găgăuze, Comratul se mai bucură şi de unele favoruri din partea Guvernului, în aşa mod găgăuzii sunt mai priveligiaţi comparativ cu bulgarii,regiunea se dezvoltă, oamenii de acolo dispun de unele atribute ale confortului social mai avansate comparativ cu raionul Taraclia.
Ca să cunoşti starea de lucruri din acea regiune este nevoie să faci comparaţiile la faţa locului.Totul este vizibil de îndată ce treci în revistă toate incomodităţile şi asculţi spusele sătenilor.Le cunosc nu din auzite şi nu de la ecranul azuriu. Spre exemplu:- locuitorii din satele Valea-Perjei, Tvardiţa, pentru a ajunje la policlinica ori spitalul paional Taraclia trec prin Ceadâr-Lunga, apoi ajung în centrul raional, cheltuind bani în plus pentru drum şi pierd mult din timp.S-ar putea doar ca unele servicii sociale, cum ar fi cele medicale, să fie prestate acestor săteni de către orăşelul Ceadâr-Lunga, în timp ce aceste sate pot fi în continuare componente ale raionului Taraclia. Prin aceasta li se va lua argumentele celor ce doresc să mărească influenţă conducerii de la Comrat, inclusiv a lui Formuzal asupra altor sate din regiunea Bugeac.
M.Formuzal, prin crearea „partidului său” nu va „contribui la soluţionarea crizei politice de la Chişinău”, ci o va amplifica. Autonomia găgăuză, creată ca una mai mult culturală, nu-şi îngrijeşte preponderent cultura şi limba găgăuză. Acolo predomină mediul lingvistic rusesc, acolo nici „ limba moldovenească” formulată în Constituţie, nu este prea mult onorată, cu-atât mai mult învăţată.Ultimile evenimente de la Comrat, privind diplomele de bacalaureat şi problema limbii „de stat”, cerinţile de a legifera limba rusă ca limbă de comunicare, confirmă cele spuse.
Uneori, când mă aflu prin părţile celea mă string fiorii şi-mi zic: – oare guvernanţii noştri au ca scop de a mări influenţa Rusiei în R.Moldova şi în special asupra conaţionalilor noştri (inclusiv şi) prin instituţiile de învăţămînt.
Este de neînţeles, de ce timp de 20 ani în localităţile gagauze, bulgare, ucrainene…aproape peste tot, se studiază în limba rusă în grădiniţe, gimnazii şi licee, doar gagauzii, bulgarii, ucrainenii nu sunt ruşi, iar statul independent şi suveran R.Moldova nu este Rusia. De ce Guvernanţii noştri nu duc lucrul informativ pentru a trece treptat instituţiile de învăţămînt din localităţile conaţionale la studierea în limba lor şi în limba statului în care trăiesc!? Prin aceasta s-ar micşora cu mult influenţa Rusiei asupra acestor teritorii şi-asupra populaţiei de aici.
Sub masca problemelor sociale şi crearea unui nou partid în regiunea dată, se poate presupune că M.Formuzal este un bun strateg cu tacticile bine punctate . „Incomodităţile” sociale, pe care se pune accent, sunt doar un paravan după care stau ascunse aspiraţiile mai vechi ale Başcanului, pornite încă la începuturile creării autonomiei Găgăuze, atunci când bulgarii din Taraclia n-au susţinut crearea autonomiei găgăuzo-bulgare, crearea căreia permitea autonomiei frontieră comună cu Ucraina. Mai circulă păreri şi acum, precum că Moscova ar fi cointeresată în acest „proiect”, care presupune formarea unei „regiuni”cu localităţile gagauze şi bulgare din R.Moldova şi din regiunea Odesa.
Dacă noul partid va merge pe ideile mai vechi ale lui Formuzal putem presupune şi apariţia unor noi-vechi aspiraţii separatiste în sudul R.Moldova. Cu atât mai mult, să ne amintim de „poftele” mai vechi ale Başcanului: – R. Moldova cu trei subiecţi federali şi cu două limbi de stat, moldovenească şi rusă.
Pentru ce M.Formuzal vrea un nou partid politic? Doar pentru binele R.Moldova ori că vrea putere politică la nivel republican prin crearea „Partidului regiunilor”?
Dacă vrea putere politică mai largă, mai mare, mai la nivel republican, atunci, să ne întrebăm:– ce să facă cu atâta putere politică, unde să ne ducă ? Pe cine va reprezenta această putere:- întreaga populaţie din R.Moldova, doar etniile conlocuitoare ori interesele „proiectanţilor” şi a „dirijorilor”?
Mai departe şi mai multe necunoscute. Ce va predica noul partid: – ideile estului, vestului, Bruxellului ori ale Moscovei?
Poate, cu adevărat este proiectul Moscovei pentru a-şi întări şi mai mult influenţa sa în politica statală a R.Moldova, M.Formuzal fiind „ omul potrivit la locul potrivit”. Poate sculele metropolei mai au şi epoleţi de colonei?…
Poate este un proiect propriu, un vis al lui Formuzal? De ce nu, dacă ne dă de înţeles prin comunicatul său de presă că vrea omul să ajungă în parlamentul R.Moldova, spunînd:–„Am văzut mai mulţi politicieni din Moldova care şi-au înfiinţat propriile partide politice, însă puţini dintre ei ajungeau la tribuna parlamentară. Acest proiect trebuie să fie unul viabil, nu de o zi”.
S-ar putea să fie şi aceasta o explicaţie pentru ce–şi doreşte M. Formuzal crearea unui nou partid politic. Este încă relativ tânăr, este la al doilea mandat şi ultimul în calitate de Başcan al Găgăuziei, deci vine timpul când te gândeşti la viitorul tău politic şi administrativ. Poate fi şi aceasta o explicaţie de moment, dar n-o prea admit suta de procente, deoarece, aşa din”buna ziua” nu porneşti pe un nou drum în politică fără o acoperire, fără o susţinere serioasă.
Care-o fi clientela politică a viitorului partid-Formuzal? Care-i misiunea:- de distrugere a partidelor mai vechi, de separatism la sudul republicii ori de crearea unei noi baze electorale pentru susţinerea celor care „iubesc mult” vizitele în Autonomia găgăuză?…
Cu respect, Maria Herţa
Sursa: Radio Vocea Basarabiei