Proiectul de lege privind modificarea Codului electoral al Republicii Moldova, inițiat de PSRM, cuprinde o serie de propuneri care riscă să afecteze procesul electoral democratic. De această părere este europarlamentarul Siegfried Mureşan, care a adăugat că documentul interzice sub orice formă implicarea organizațiilor non-comerciale în campania electorală.
„Deşi acesta prevede interzicerea agitaţiei electorale şi de către biserici şi culte religioase, aceste entităţi sunt avantajate în raport cu alte organizaţii ale societăţii civile cărora li s-a îngrădit orice implicare în campanie electorală, cum ar fi monitorizarea alegerilor, declaraţii publice privind neregulile detectate în timpul campaniei electorale etc.”, a menționat Siegfried Mureşan pe Facebook.
Totodată sursa a subliniat că proiectul de lege propune reducerea timpului de vot cu 2 ore, dar acest amendament nu va rezolva problemele constatate la alegerile prezidenţiale din 2016, în special în Diasporă.
„Mai mult decât atât, în contextul pandemiei de COVID-19, scopul principal al autorităţilor ar trebui să fie evitarea aglomeraţiei în secţiile de votare, nu limitarea dreptului la vot prin reducerea timpului pus la dispoziţia cetăţenilor”, a punctat Mureşan.
În opinia sa, proiectul de lege nu conţine nicio dispoziţie privind sancţionarea transportului organizat al alegătorilor şi mituirea acestora pentru a obţine un rezultat în favoarea unui anumit candidat şi extinde competenţele Consiliului Audiovizualului care poate sancţiona abuziv şi în mod discreţionar furnizorii de servicii media, inclusiv prin suspendarea licenţei de radiodifuziune.
„Cetăţenii Republicii Moldova au nevoie de un Cod electoral care să corespundă standardelor democratice, dar şi angajamentelor asumate de către autorităţi în faţa partenerilor internaţionali, inclusiv Uniunea Europeană. Aştept ca deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova să asigure o evaluare corectă a propunerilor de modificare şi ca varianta finală a legii să îmbunătăţească procesul electoral, nu să creeze noi probleme”, a mai remarcat Siegfried Mureşan.
Ulterior, potrivit presei de la Chișinău, Comisia Electoral Centrală a venit cu o reacție în acest sens și a menționat că nu este de acord cu afirmațiile europarlamentarului Siegfried Mureşan. În context, Dorin Cimil, președintele CEC a declarat că scopul modificărilor la Codul Electoral este de a îmbunătăți legislația actuală, inclusiv și la aspectele semnalate de Curtea Constituțională a Republicii Moldova.
Cu referire la permisiunea autorităților locale de a exclude candidații din cursă, acesta a explicat că prevederea oferă dreptul biroului electoral de a se adresa în instanța de judecată, ea fiind cea care decide asupra pedepsei aplicate candidatului/concurentului în funcție de prevederile Codului Electoral.
Cât privește extinderea competențelor Consiliului Audiovizualului, Cimil a spus că este o prevedere în temeiul legislației cu referire la Codul Audiovizualului, iar presa urmează a fi monitorizată în timpul campaniei în vederea promovării tendențioasă a unui pretendent sau altuia, precum și alte aspecte care au fost depistate pe perioada campaniei electorale a alegerilor parlamentare din 2019.
Președintele CEC s-a referit și la transportul organizat al alegătorilor, explicând că CEC a propus incorporarea articolului 182 din Codul penal cu cel privind coruperea alegătorului. Totodată, sursa a precizat că ar dori și includerea punctului dat în codul administrativ, pentru ca să fie posibil de reacționat imediat.
Amintim că, pe 9 iulie 2020, Parlamentul de la Chișinău a votat, în primă lectură, un proiect de lege înaintat de un grup de deputați din Partidul Socialiștilor, în care se regăsesc mai multe modificări la Codul Electoral. Ulterior acesta urma să fie adoptat în cea de a doua lectură în ședința de joi, 16 iulie, dar a fost scos de pe agendă pentru dezbateri suplimentare.