Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului de la Chișinău condus de premierul Ion Chicu a picat. Documentul nu a întrunit cele 51 de voturi necesare pentru ca actualul Executiv să poată fi demis.
Astfel, pentru susținerea moțiunii de cenzură au votat cei 46 de deputați din PPDA, PAS, Pro Moldova și Partidul Șor, iar împotriva acesteia s-au exprimat parlamentarii coaliției de guvernare PSRM-PDM.
Precizăm că Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit astăzi pentru a dezbate moțiunea de cenzură depusă de deputații Platformei DA și PAS. Ședința a fost anunțată subit, cu doar câteva ore în urmă, ceea ce a provocat critici din partea opoziției.
Decizia Biroului Permanent al Parlamentului a fost luată după ce în această dimineață Partidul Șor a anunțat că deputații Vladimir Vitiuc și Igor Himici sunt infectați cu COVID-19. Formațiunea a cerut într-un comunicat să fie anulată ședința, așa cum s-a decis în cazul infectării unui deputat din majoritatea parlamentară sau să fie desfășurată în regim on-line. Însă aceste solicitări au rămas neauzite.
Ședința Parlamentului a fost transformată într-un adevărat circ. Premierul Ion Chicu a fost huiduit de deputații opoziției în momentul începerii prezentării raportului pe moțiunea de cenzură.
Deputații PAS și Platformei DA au scandat „mincinosul” în contextul în care Ion Chicu și-a început raportul cu acuzații la adresa fostului Guvern Sandu.
După aceasta președintele Parlamentului a anunțat o pauză de o jumătate de oră. Între timp în fața Legislativului s-au adunat mai mulți protestatari care au cerut demisia Guvernului.
După pauză, Ion Chicu a revenit la tribuna Parlamentului și și-a prezentat raportul. Între timp, la nenumăratele solicitări ale opoziției, dar și după un protest al jurnaliştilor, Zinaida Greceanîi a permis accesul, în sala de şedinţe a Parlamentului, a câte un operator din cadrul fiecărei instituţii media.
Amintim că moțiunea de cenzură a fost înaintată la 16 iulie. Documentul a fost semnat de deputații Platformei DA, PAS și de deputatul neafiliat Octavian Țîcu.
Astfel, în viziunea deputaților care au înaintat moțiunea de cenzură, pe lângă încălcările constituționale și depășirea atribuțiilor, Guvernul a eșuat în toate capitolele de activitate, inclusiv în gestionarea crizei social-economice actuale. Inițiatorii votului de neîncredere susțin că Guvernul Chicu apără interese de grup ale unor persoane care aplică scheme criminale, inclusiv de contrabandă, atentând la securitatea economică a Republicii Moldova.