Tiraspolul a eliminat 15 posturi mobile din cele 37 instalate ilegal în Zona de securitate pe parcursul situației excepționale legate noul coronavirus COVID-19. Anunțul a fost făcut de Biroul Politici de Reintegrare de la Chișinău.
Astfel, au fost scoase șase posturi mobile din jurul cartierului Nord din Bender, trei posturi de la Merenești-Tiraspol, dar și posturile de la Proteagailovca, Hârbovăț, Dzerjinscoie, Pohrebea, Coșnița și Doroțcaia.
„Nici Biroul Politici de Reintegrare, nici delegația Chișinăului în CUC nu-și doresc escaladarea situației, dimpotrivă pledează pentru soluționarea pașnică a conflictului transnistrean”, a declarat Cristina Lesnic, viceprim-ministra pentru Reintegrare.
Observatorii militari urmează să inspecteze posturile rămase, în conformitate cu decizia CUC din 2 iulie 2020. Inspectarea se va desfășura la solicitarea insistentă a delegației Chișinăului în Comisia Unificată de Control pentru a constata caracterul ilegal și abuziv al posturilor de control instalate de Tiraspol în Zona de Securitate.
Amintim că, sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control. Acestea împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază.
Potrivit autorităților constituționale ale Republicii Moldova, instalarea acestor posturi reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.
În context, Chișinăul a sesizat mediatorii și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, dar și comunitatea internațională în legătură cu încălcările comise de partea transnistreană, insistând asupra eliminării imediate și necondiționate a acestor posturi.
Ultima informație amplă privind situația în Zona de Securitate a fost trimisă tuturor mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 de către negociatorul-șef din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, la 15 iulie curent. Totodată, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri Misiunii OSCE să intervină pentru inspectarea și documentarea incidentelor în temeiul documentului semnat în anul 2004 care consfințește principiile de cooperare dintre CUC și Misiunea OSCE.