Datorită Parteneriatului Estic, Republica Moldova este astăzi mult mai ancorată în spațiul european, iar UE a devenit cel mai important partener de dezvoltare. Declarația a fost făcută de Victor Chirilă, directorul executiv al Asociației de Politică Externă, care a subliniat că în ciuda succeselor menționate, Republica Moldova a avansat extrem de puțin pe calea satisfacerii criteriilor-cheie de aderare la UE.
În context, expertul a menționat că exact ca în 2009, Republica Moldova rămâne astăzi un stat în tranziție cu un sistem politic hibrid, dominat/controlat de oligarhi, cu o economie de piață opacă, cu instituții ineficiente și măcinate de corupție, cu justiție și presă aflându-se majoritar la cheremul oligarhilor și al partidelor politice, cu politicieni corupți servind oligarhii, cu un stat de drept nefuncțional și o democrație imatură.
„UE este perfect conștientă de realitatea în cauză. În ultimul său raport cu privire la progresele înregistrate de Parteneriatul Estic în perioada 2017-2020, Bruxellesul recunoaște că acestea au fost realizate preponderent în trei din cele patru domenii prioritare, și anume: o economie mai puternică, o conectivitate mai puternică și o societate mai puternică. În ceea ce privește obiectivul realizării unei guvernanțe mai puternice și a statului de drept, succesele sunt destul de modeste însă”, a mai punctat Victor Chirilă.
Totodată sursa a remarcat că la Chișinău, mai mult decât în altă parte poate, reforma justiției – elementul-cheie pentru construirea unui stat de drept funcțional și credibil – bate consecvent pasul pe loc.
„Între timp, după o scurtă perioadă de suspans, Republica Moldova redevine, sub ochii noștri și ai UE, un teren de luptă pentru putere, control al justiției și al resurselor financiare. O luptă ce se dă între marii/vechii oligarhi, care nu au încetat să domine sistemul bancar, economia țării și o bună parte a deputaților din actualul Parlament”, a mai adăugat Chirilă.
În același timp, sursa a mai declarat că Republica Moldova este în fața unei dileme existențiale. „În opinia Premierului moldovean Ion Chicu, Parteneriatul Estic s-a apropiat de un „moment al adevărului” – fie această inițiativă regională se reinventează și capătă „un suflu nou”, fie încet, dar sigur, își pierde „relevanța politică”. În realitate, nu Parteneriatul Estic, ci Republica Moldova este în fața unei dileme existențiale – fie construiește un stat de drept funcțional, fie devine un stat irelevant, stat-problemă, generator de incertitudine și de instabilitate la frontiera de Est a Uniunii Europene”, a mai remarcat expertul.
Analiza integrală poate fi citită aici.