Republica Moldova se confruntă cu o criză pe piața muncii, generată de pandemia de COVID-19. Potrivit prognozelor, se așteaptă o scădere de 10% a ratei de ocupare a locurilor de muncă și, totodată, o creștere cu cel puțin 11% a populației inactive, reprezentând cetățenii veniți de peste hotare, dar și cei care și-au pierdut locul de muncă, potrivit IPN.
Subiectul impactului crizei pandemice asupra bunăstării migranților din R. Moldova a fost discutat în cadrul unor dezbateri publice organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, Organizaţia Internaţională pentru Migraţiune, în cooperare cu Fundaţia Hanns Seidel în Republica Moldova.
Potrivit Annei Gherganova, şefă a Direcţiei Politici Ocupaţionale şi de Reglementare a Migraţiei în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, deja se observă o scăderea a locurilor de muncă disponibile şi creşterea numărului şomerilor. La sfârşitul anului curent se aşteaptă o dublare a ratei şomajului. Migranţii care lucrează peste hotare fără contract de muncă sunt afectaţi cel mai mult, unii alegând să se întoarcă în R. Moldova.
Directorul Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Raisa Dogaru, a comunicat că în primele şase luni ale anului au fost înregistraţi peste 900 de migranţi care au apelat la serviciile Agenției. Peste 100 din ei şi-au găsit un loc de muncă în această perioadă. 62% din persoanele care au apelat sunt bărbaţi, 43% din toţi migranţii au 35-49 de ani. Mulţi au însă şi peste 50 de ani, sunt cu probleme de sănătate şi probleme sociale. Cei mai mulţi migranţi au venit din Rusia, Germania sau Italia.
Lars Johan Lonnback, şeful Misiunii Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune în Republica Moldova, a citat datele unui sondaj efectuat printre migranţii din R. Moldova în zece state, între 17 aprilie-17 mai. Peste 80% din migranţi au răspuns că sunt afectaţi de COVID-19. Aproape 50% şi-au pierdut locurile de muncă, mulţi şi-au pierdut veniturile, dar şi locuinţele pentru că nu au avut bani să le achite. 80% au raportat scăderi de remitenţe trimise în ţară, peste 40% au spus că au încetat a mai trimite bani acasă. 30% din migranţi intenţionau să revină în R. Moldova atunci când restricţiile de călătorie urmau să fie ridicate. Partea bună, spune acesta, este că circa 40% din cei reveniţi vor aduce competenţe şi chiar investiţii în Republica Moldova. Dinamica migraţională va rămâne puternică pentru state precum R. Moldova. Mobilitatea umană va avea loc în condiţii diferite de cum a avut loc până acum, iar pentru asta trebuie implementate protocoale legate de sănătate şi mobilitate.