În Republica Moldova se prelungește starea de urgență în sănătate publică din cauza pandemiei de COVID-19. Informația a fost făcută public de premierul Ion Chicu, în cadrul unei emisiuni de televiziune. De asemenea, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a anunțat că situația epidemiologică se agravează, în special în Chișinău, unde au fost deschise noi spitale pentru tratarea bolnavilor.
Potrivit premierului, pandemia nu bate în retragere, iar reducerea cu 40% a numărului de infectări din R. Moldova nu oferă motive de a fi optimiști.
„Această scădere este temporară. Nu este exclus că trendul se va inversa. De ce așa? Pentru că noi nu am devenit mai responsabili de atunci, continuăm să nu respectăm regulile. Totodată, observăm ce se întâmplă în regiune și la vecini, dar și pe plan global. Pe plan global a fost un nou record de infectări – peste 280 000 de cazuri noi. E clar că pandemia nu pleacă din R. Moldova, dar nu are de gând să plece nici din lumea întreagă”, a precizat prim-ministrul.
Cetățenii R. Moldova, la fel ca și cei din alte state, trebuie să se obișnuiască să trăiască în aceste condiții de risc, mai ales că un vaccin va fi gata doar în 2021, spune Chicu.
„Mâine (vineri, 24 iulie – n.r.) vom avea ședința CNESP unde vom decide ce vom face după 1 august – prelungim sau nu starea de urgență. Din ceea ce vedem, deși avem o diminuare a cazurilor, starea de urgență în sănătate publică va fi prelungită. Asta îmi spun colegii. Este clar că nu vom putea redeschide grădinițele de la 1 august. Dar pregătim terenul pentru 1 septembrie. Atunci ne dorim să deschidem grădinițele și școlile. Toți doresc ca de la 1 septembrie să fie reluat procesul de educație în școli, dar reieșind din scenariile propuse de Ministerul Educației. Aceste scenarii pot fi adaptate și perfecționate”, a punctat sursa citată.
Astfel că astăzi membrii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) au decis prelungirea situației de urgență cu încă o lună, până la 31 august.
Totodată, pentru a face față numărului mare de solicitări, autoritățile din domeniul sănătății au decis să activeze alte două instituții medicale în care să fie tratați bolnavii de noul coronavirus, fiind vorba de Spitalul „Sfânta Treime” din Chișinău, unde vor ajunge în special pacienții în stare gravă, aici fiind două secții de terapie intensivă cu câte 18 paturi fiecare, dar și de un spital raional, unde vor fi tratate persoanele cu forme ușoare ale bolii.
În prezent, în instituțiile medicale sunt internați 1.804 pacienți, 400 dintre care se află în stare gravă. Totodată, alte 2.263 de persoane confirmate cu noul coronavirus se tratatează la domiciliu.
Totodată, 721 de persoane sau 3,3% din numărul total al cazurilor înregistrate au decedat, iar 5.977 sau 27% sunt cazuri active.
Până în prezent au fost efectuate peste 135.400 de teste pentru COVID-19 la 105.193 de persoane.
În ultimele trei săptămâni, au fost înregistrate mai mult de 1.500 de cazuri de infectări săptămânal, vârsta medie a persoanelor cu noul coronavirus fiind de 46,8 ani, iar a celor decedate – de 66,2 ani.
Numărul copiilor afectați de pandemie se ridică la 1.192, iar al gravidelor – la 195.