România trebuie să abandoneze politeţurile de cancelarie specifice Uniunii Europene şi să-și asume misiunea istorică pe care o are față de cetățenii săi ce locuiesc în Republica Moldova. Declarația îi aparține președintelui Partidului Unității Naționale, Octavian Țîcu, și a fost făcută luni, 27 iulie, la Chişinău, cu ocazia lansării campaniei „Ce înseamnă Unirea cu România?”.
Liderul PUN a comparat acest plan strategic de reintegrare a Republicii Moldova, conceput de formaţiunea sa parlamentară, cu acordul istoric din 1994 dintre marile forţe politice de la Bucureşti, cu privire la traiectul european al României. Atunci, partide ce se considerau prin tradiţie rivali politici de neconciliat au convenit că, indiferent cine va prelua puterea, integrarea în Uniunea Europeană va rămâne prioritate naţională.
„Vă îndemn de la Chișinău să ajungeți la un consens, la un Snagov II asupra R. Moldova, care să presupună un discurs nuanțat al statului român în problema națională a R. Moldova. România nu trebuie să se mai ascundă în spatele unui discurs european și să-și asume misiunea istorică pe care o are față de cetățenii români și locuitori ai R. Moldova”, s-a adresat Octavian Țîcu politicienilor de la București, în cadrul unei conferințe de presă.
De asemenea, parlamentarul a avut un mesaj către capitalele europene și ambasadele statelor Uniunii Europene acreditate în Republica Moldova. Acesta este de părere că „vom mai pierde 30 de ani pentru a înțelege că formațiunile politice finanțate de Federația Rusă vor avea întotdeauna interesul de a deturna parcursul european al R. Moldova”.
„Unica șansă a noastră este transferul suveranității românești asupra R. Moldova. E vorba de asumarea transferului instituțiilor sistemului energetic, sistemului de securitate. Interconexiunea și reîntregirea se poate face rapid și putem începe acest lucru în toamna aceasta. Bătălia pentru Președinția R. Moldova este un prim pas spre realizarea reîntregirii celor două state românești. Această reîntregire urmează a fi completată cu o prezență unionistă notabilă în Parlamentul R. Moldova”, a completat liderul PUN.
Partidul Unității Naționale a lansat astăzi, 27 iulie, în Chișinău, campania „Ce înseamnă Unirea cu România?”. Astfel, în mai multe sectoare ale Capitalei vor fi instalate corturi, unde cetățenii vor putea să găsească materiale informative despre beneficiile pe care le-ar aduce Republicii Moldova unirea cu România.
„Ce înseamnă Unirea cu România? Este o platformă politică a PUN care vine în sprijinul fiecărui cetățean al R. Moldova. Noi nu suntem împotriva cuiva, dar vrem să-i împăcăm pe toți printr-un proiect de țară, printr-un proiect care are avantaje pentru toți cetățenii R. Moldova, indiferent de limba vorbită”, a conchis Octavian Țîcu.
Alegerile prezidențiale din Republica Moldova ar urma să aibă loc în toamnă, pe 8 noiembrie 2020. Pe 8 septembrie ar putea să înceapă campania electorală, iar peste două luni cetățenii să aleagă viitorul președinte. În ultimele declarații, Igor Dodon nu exclude posibilitatea ca acestea să fie amânate, în cazul în care situația epidemiologică din Republica Moldova s-ar agrava. Mai multe voci, printre care și fostul premier, Maia Sandu, l-au atenționat pe Dodon să nu se gândească la această variantă.