Un antreprenor din Iași a creat un joc online, pe bani, de cultură generală, cu ajutorul fondurilor europene obținute prin programul Diaspora Start-Up. Brainscores nu te va face milionar, dar nici nu ajungi să pierzi foarte mulți bani, notează Startup Cafe.
Aurel Stratan este din Republica Moldova, dar recent s-a mutat la Iași, împreună cu soția sa, medic, și copiii. Având și cetățenia română, Aurel a putut accesa programul de finanțare Diaspora Start-Up, pe care l-a derulat Ministerul Fondurilor Europene, și a obținut o finanțare de 40.000 de euro pentru ideea lui de business educațional: quiz-uri online, cu „bilete” și premii.
„Despre Diaspora Start-up am aflat chiar dintr-un articol pe StartupCafe”, își amintește Aurel Stratan.
Așa a pornit Brainscores.ro, un joc de cultură generală, care în prezent este accesibil pe portal web și în curând va fi lansat și pe aplicație Android și iOS.
Poate atipic pentru un startup de tehnologie în educațe (edtech), quiz-ul lui Aurel se joacă pe bani, pentru că participanții plătesc un credit de participare simbolic, spune el, și câștigătorul este recompensat.
Cât câștigi pe Brainscores? Poți să nu primești nimic, poți să primești zece lei, adică să-ți scoți banii dați pe bilet, dar poți să obții și sume mai mari, de ordinul miilor de lei, în funcție de numărul de jucători la o sesiune, așa cum speră inițiatorul competiției.
Câștigul principal al jucătorului este însă distracția. Îți ții mintea „în priză”, te joci și, ca bonus, poți să și câștigi niște bani – cam asta e filizofia Brainscores.
Cum funcționează Brainscores:
- Sesiunile de joc sunt programate de către platformă la o dată și o oră stabilită de aceasta (în weekend de obicei, când crede Aurel că lumea are timp ai mult pentru testele de cultură generală).
- Programarea la joc se face în prealabil și este anonimă, ceea ce înseamnă că participanții nu se cunosc unul cu altul și nu interacționează între ei. Jucătorii cumpără „bilete” virtuale prin magazinul online al site-ului, iar jocul începe la anumite ore.
- Prețul biletului de participare la un joc ușor este 2 lei în zilele lucrătoare și 10 lei în prima zi a weekendului.
- Competițiile sunt prevăzute pentru un număr de minimum 10 participanți și includ întrebări dintr-o varietate mare de domenii.
- La calcularea premiilor, se aplică un coeficient progresiv de înmulțire a prețului biletului în dependență de numărul de jucători. Deci, mai mulți jucători – mai mulți bani și mai mulți câștigători.
- Pe de altă parte, depinde și de categoria de dificultate – cu cât mai complicate sunt întrebările, cu atât mai mare este premiul. Jucătorii singuri aleg categoria de dificultate la etapa programării la joc.
Aurel Stratan dă și câteva exemple cu cifre:
- „Dacă la o competiție ușoară participă până la 1.000 de utilizatori inclusiv, câștigătorul primește 100 lei, adică prețul biletului (10 lei) înmulțit cu coeficientul 10. În competițiile cu întrebări dificile – care vor fi organizate mai târziu – câștigătorul va lua 880 de lei. Totul durează circa 17 minute”.
- Potul crește odată cu numărul de jucători.
- „Imaginează-ți că participă peste 10.000 de persoane. Atunci coeficientul de înmulțire este 1.000 și jucătorul clasat pe locul I primește 10.000 de lei din teste ușoare sau 88.000 lei din teste mai dificile. Reține că nici intervalul de joc, și nici prețul biletului nu se schimbă, adică indiferent câte persoane joacă, creditul de participare este același”, promite creatorul Brainscores.ro.
- „Nu există perdanți în acest joc – dacă nu prinzi niște bani la finalul celor 17 minute, te alegi garantat cu noi cunoștințe și o doză bună de distracție”, ne consolează Aurel Stratan.
- Principalele competiții se organizează în weekend, iar în zilele lucrătoare se fac „micro-jocuri” de aproape 3 minute, cu 10 întrebări, la preț de 2 lei, mai mult de antrenament.
- Mai sunt și gratuități: pentru fiecare vizită pe site într-un anumit interval de timp, se acordă un număr de puncte, care ulterior pot fi tranzacționate pe răspunsuri corecte direct în joc. Jocul pe portalul web e posibil atât de pe computere desktop și laptopuri, cât și de pe tablete și smartfoane.
Oricine înțelege limba română poate participa la competiții, adică nu există restricții geografice. „Contez cel mai mult pe utilizatorii din România și din Republica Moldova, evident”, a mai spus antreprenorul.