Cei mai buni elevi ai şcolilor cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor primi, începând din acest an, burse de merit din partea Societăţii Ştiinţifice „Jaсques Maritain” din Bucureşti.
Astfel, în fiecare an, de Crăciun şi Paşti, 20 de elevi selectaţi după rezultatele la învăţătură, vor primi câte 500 de lei românești. Directorii liceelor din regiunea transnistreană spun că sprijinul Asociaţiei Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin” este ca o gură de oxigen în contextul presiunilor cărora trebuie să le facă faţă zi de zi.
Bursa ce poată numele scriitorului creştin Ioan Alexandru va fi acordată în urma unei selecţii, transmite TVR Moldova.
„În cazul dat noi am analizat cele mai bune rezultate la învăţătură, dar și activitate extracuriculară. Astfel, am propus, la un moment dat, o fetiță care face parte dintr-o familie cu trei copii din Tiraspol, iar părinții îi aduc pe toți deja de nouă ani la liceul nostru. Sunt oameni extraordinar de buni, merită„, a punctat Maria Roibu, directorul liceului „Alexandru Cel Bun” din Bender.
Decizia de a învăța într-o școală cu predare în limba română, când majoritatea oamenilor vorbesc limba rusă, este şi un act de curaj, mai ales că deseori aceste instituții de învățământ sunt supuse presiunilor din partea autorităților neconstituționale de la Tiraspol.
„Uneori suntem foarte, foarte presați, dar faptul că nu au oferit în orașul Grigoriopol nicio clădire, deja vorbeşte despre presiune. Vorbeşte despre un efort al acestor copii care doresc să studieze limba română, istoria românilor, de a parcurge în fiecare zi, zeci de kilometric pentru a învăţa„, a specificat Eleonora Cercavschi, directorul liceului „Ştefan Cel Mare” din Grigoriopol.
La rândul său, Nicolae Mocanu, preşedintele Asociaţiei Europene de Strategii Politice „Nicolae Costin” a specificat că Bursa „Ioan Alexandru” a fost constituită cu ocazia zilei de 28 iunie, la iniţiativa ambasadorului Iuliana Gorea-Costin, în colabare cu Societatea Ştiinţifică „Jaсques Maritain” din Bucureşti. „Din punctul nostru de vedere ei sunt cei mai chinuiţi şi care se jertfesc pentru a învăţa şi a promova limba şi cultura românească„, a mai adăugat sursa.
Precizăm că în regiunea trasnistreană funcţionează cinci licee și două gimnazii cu predare în limba română.