România este considerată a patra cea mai influentă țară în Parlamentul European în privința politicilor economice ale Uniunii Europene, conform unui index realizat de VoteWatch Europe.
Topul este condus de Portugalia (31,9 puncte), urmată de Luxemburg (31,5 puncte), Letonia (31,1 puncte) și România (28,7 puncte) în ce privește distribuția națională a influenței politice.
Distribuția națională a influenței politice la capitolul economic arată că eurodeputații din așa-numitele țări cumpătate (Austria, Danemarca, Olanda și Suedia) par să aibă o influență politică mai mică, decât guvernele lor exercită prin procedura de vot în unanimitate în Consiliu, transmite caleaeuropeana.ro.
Întrucât echilibrul de putere în Parlamentul European este complet diferit de cel din Consiliu, eurodeputații „frugali” sunt devansați de forțele politice care pledează pentru cheltuieli mai mari ale UE, cum este și cazul eurodeputaților români care au solicitat creșterea contribuțiilor naționale, a bugetului UE și a unui fond de redresare cât mai cuprinzător.
De altfel, doi dintre cei trei raportori ai Parlamentului European pentru Facilitate de Redresare și Reziliență din cadrul fondului de recuperare economică de 750 de miliarde de euro sunt români: Siegfried Mureșan (PNL, PPE) și Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe). Mai mult, Pîslaru este considerat cel mai influent membru al Parlamentului European în domeniul politicilor economice, obținând un scor maxim de 100 de puncte.
România este reprezentată în Parlamentul European de 33 de eurodeputați. 14 dintre aceștia fac parte din grupul PPE, cel mai influent grup politic, 10 din S&D, 8 sunt membri ai grupului Renew Europe condus de Dacian Cioloș și un europarlamentar român face parte din grupul ECR.
România a obținut 79,9 miliarde de euro în urma acordului negociat între șefii de stat sau de guvern privind pachetul salvare economică de 1.824 de miliarde de euro. 33,5 miliarde reprezintă finanțări ce vor fi disponibile sub formă de granturi și împrumuturi, iar 46,4 miliarde de euro vor fi alocate țării noastre prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.