Secţia Consulară a Ambasadei României la Chişinău şi-a reluat activitatea începând de astăzi, 28 iulie. Prioritate au cetăţenii ale căror programări au fost anulate din cauza pandemiei de coronavirus, iar cei care vor să obţină documente de stare civilă şi călătorie vor fi reprogramaţi. Procedura de depunere a dosarului de redobândire a cetăţeniei române rămâne suspendată, inclusive online, scrie TVR Moldova.
Restricţiile de circulaţie şi carantina obligatorie au făcut imposibilă depunerea actelor pentru redobândirea cetăţeniei române de către etnicii români dinRepublica Moldova. Ministerul de Externe şi Ambasada României la Chişinău spun că nu e o blocare, ci o amânare a serviciilor pentru o perioadă nedeterminată, totul pentru a proteja sănătatea solicitanţilor şi a personalului consular.
„În concordanţă cu măsurile Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, dar şi a evoluţiei situaţiei pandemice din Republica Moldova, coroborat cu legislaţia aferentă, în urma analizării situaţiei, s-a luat decizia menţinerii, deocamdată, a restricţionării serviciilor consulare în domeniul cetăţeniei la misiunile diplomatice ale României din Republica Moldova”, a declarat Ambasada României în Republica Moldova pentru sursa citată.
Institutul pentru Drepturi Civile Europene de la Bucureşti, organizaţie ce militează pentru apărarea drepturilor etnicilor, susţine că problemele trebuie soluţionate cât mai curând.
„Se poate interzice pe o perioadă determinată exercitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, dar acest lucru trebuie făcut legal, adică prin adoptarea unei legi care ar suspenda efectele unor dispoziţii legale pe o perioadă determinată. Noi astăzi, din păcate, asistăm la interzicerea unor drepturi și libertăţi fundamentale fără a fi respectată procedura legală”, a subliniat președintele Institutului pentru Drepturi Civile Europene, av. Ruslan Deleanu.
Unica soluţie legală ar fi ca cei ce doresc cetăţenia română să o facă prin procură.
„Câtă vreme există aceste restricţii impuse de prevenirea răspândirii COVID-19 să permitem înregistrarea acestor dosare de cetăţenie prin mandatare cu procură specială şi autentică, astfel încât să nu ţinem o întreagă procedură de redobândirea a cetăţeniei române blocată”, mai spune avocatul Deleanu.
Procedura de acordare a cetăţeniei române persoanelor care au reuşit să depună dosarul până în luna martie decurge în mod normal. Acum, peste 200.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova se află în aşteptarea documentelor. Din 2009, potrivit unei ordonanţei adoptate de parlamentarii de la București, persoanele care au pierdut cetăţenia română din motive neimputabile lor şi descendenţii acestora, până la gradul trei, pot depune cererea de redobândire sau acordare a cetăţeniei în termen de 6 luni de la depunere dosarului.