Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni, Viorel Badea, a prezentat cu prilejul reuniunii Comisiei pentru Afaceri Politice din cadrul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), care a avut loc la Caserta (Italia), situaţia comunităţilor de români din regiunea Odesa (Ucraina) şi din Valea Timocului (Serbia).
Potrivit unui comunicat remis miercuri AGERPRES de Biroul de presa al Senatului, Viorel Badea a făcut un apel la intrarea în normalitate, solicitând respectarea libertăţii religioase a comunităţii româneşti din Ucraina şi Serbia, aşa cum în România sunt recunoscute drepturi depline, printre care şi drepturi de natură religioasă, tuturor minorităţilor naţionale, inclusiv prin reprezentarea în Parlamentul României a intereselor acestora. Totodată, senatorul a solicitat ca problemele expuse să se regăsească în raportul final al Comisiei.
„Mai întâi, vreau să atrag atenţia asupra unui aspect semnalat de etnicii români care trăiesc în Regiunea Odesa. În data de 16 iulie a.c. a fost inaugurată, în prezenţa Înalt Preasfinţitului Petru, Întâistătătorul Mitropoliei Basarabiei (parte a Bisericii Ortodoxe Române), o nouă biserică în localitatea Kamişivka/Hagi-Curda, în care populaţia este preponderent românească. Acest lăcaş spiritual a fost afiliat, potrivit voinţei localnicilor, Bisericii Ortodoxe Române. Din păcate, prezenţa la acest eveniment s-a dovedit o adevărată aventură. Astfel, autorităţile ucrainene au refuzat viza de intrare unor ziarişti români, argumentand că aceştia ar fi fost declaraţi personae non grata în urmă cu doi ani, pe motiv că au scris articole în care criticau autorităţile de la Kiev pentru atitudinea lor faţă de minoritatea românească. De asemenea, unui grup de studenţi români i s-a refuzat accesul pe teritoriul Ucrainei mai bine de 10 ore, fără a fi primită o explicaţie plauzibilă pentru aceast abuz, iar sosirea acestui grup la Hagi Curda a avut loc când evenimentul deja se încheiase. Locuitorii din această localitate s-au plâns în mod constant de presiunile exercitate de autorităţi, în special de către serviciile secrete şi procuratură, prin pârghii administrative, pentru amânarea construirii noii biserici, care putea culmina cu confiscarea clădirii bisericii, în ciuda dreptului de proprietate existent.
În al doilea rând, atrag atenţia asupra actelor de vandalism înregistrate în ultima perioadă în Serbia de Est şi cărora le-au căzut pradă însemne religioase româneşti. Presiunile autorităţilor sârbe, ameninţările la care sunt supuşi în mod frecvent membrii comunităţii ortodoxe a românilor din Valea Timocului nu fac decât să arunce o lumină negativă asupra manierei în care statul sârb înţelege să gestioneze drepturile aparţinând minorităţilor naţionale”, a declarat Viorel Badea în cadrul reuniunii.
Foto: dcnews.ro