Grădinițele din Republica Moldova își vor relua activitatea. Anunțul a fost făcut de Guvernul de la Chișinău, care a adoptat un regulament privind pregătirea pentru redeschidere și reluarea activităților în contextul pandemiei de COVID-19.
Potrivit regulamentului, directorii trebuie să asigure curățenia generală, deratizarea și dezinfecția întregului teritoriu, a spațiilor și suprafețelor. Totodată, să dețină cantitățile necesare de săpun lichid, detergenți si dezinfectanți, să asigure funcționarea blocurilor sanitare din interiorul instituției, precum și funcționarea sistemelor de aerisire și ventilație, scrie TV8.
Astfel, în funcție de evoluția situației epidemiologice și adaptarea restricțiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eșalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani și câte 10-12 copii de 4-6(7) ani, în funcție de suprafața din grupă, dar nu mai mică de 4 m2 pentru un copil.
Totodată, administrația grădiniței poate opta pentru frecventarea de către copii a instituției pe ture, pe parcursul zilei (ex.,de dimineață – jumătate din copiii din grupă, după amiază – altă jumătate din copii) sau a săptămânii (ex., în zilele pare – un grup de 10-12 copii, în zilele impare – celălalt grup de 10-12 copii), sau 10-12 copii câte 2 săptămâni consecutiv și alți 10-12 copii – alte 2 săptămâni consecutiv.
La etapa inițială, după redeschiderea instituției de educație timpurie, grupele se vor completa cu copii de 4-6(7). Pe măsură ce situația epidemiologică din comunitate se va îmbunătăți, vor putea fi admiși și copii de 2-4 ani.
La grupa de copii vor activa concomitent câte 1 educator per 4-5/6 copii (adică 2 educatori per grupa de 10-12 copii și 1 asistent de educator) – pentru toată perioada cât persistă pericolul de infectare cu COVID-19.
Se va asigura, cu preponderență, accesul copiilor, ambii sau unicul părinte ai cărora sunt angajați și prezintă dovada prezenței fizice la serviciu (cu accent pe lucrătorii medicali, polițiști, educatori/ personalul din IET), a copiilor din familiile cele mai dezavantajate.
La înscrierea în grupele de copii, părinții vor semna o declarație pe proprie răspundere privind prezentarea certificatului medical al copilului, cu toate vaccinurile administrate și morbiditățile copilului din momentul frecventării de către acesta a grădiniței.
Igienizarea și dezinfectarea periodică (la fiecare 3 ore) cu produse de curățat pe bază de clor sau alcool, a spațiilor și suprafețelor utilizate din interiorul instituției și a obiectelor frecvent atinse.
De asemenea, se va restricționa categoric accesul părinților și al altor persoane străine pe teritoriul și în încăperile instituției de educație timpurie pe toată perioada cât persistă pericolul infectării cu COVID-19. Porțile/ ușile de la intrare vor fi închise pe parcursul întregii zile și nopți.