Dumitru Diacov, președintele fracțiunii Partidului Democrat în Parlament de la Chișinău, a venit cu propunerea referitor la scrierea unui nou text al Constituției Republicii Moldova. Sugestia democratului a apărut după ce ieri, președintele pro-rus Igor Dodon a semnat a un Decret privind crearea Comisiei pentru reforma constituțională.
„În atenția membrilor Comisiei pentru reforma constituțională. Deja au apărut diferite păreri și speculații referitor la preconizatele modificări. Cu timpul vor fi tot mai multe. Fiindcă unii vor dori sa introducă unele schimbări, iar alții – altele. O mare problema sunt comentariile și interpretările date pe parcursul anilor de Curtea Constituțională, unele din ele sunt destul de contradictorii. Din aceste motive cred că mai bine ar fi să scriem un nou text al Constituției, care sa ia în considerație atât experiența acumulată în acești ani, cât și greșelile comise. Asta ar permite sa reașezăm instituțiile statului în asa fel ca ele sa fie cât se poate de eficiente, să eliminam ambiguitățile existente atât în textul Constituției, cât și în practica executării prevederilor constituționale”, a subliniat Dumitru Diacov.
Amintim că ieri, Igor Dodon a semnat un Decret privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. Președintele a justificat această inițiativă prin faptul că în ultimii 10 ani mai multe hotărâri ale Curții Constituționale au fost în contradicție cu textul Constituției.
Astfel, șeful statului consideră necesar demararea procesului de reformă constituțională în vederea „modificării legislației constituționale, asigurarea supremației Constituției, consolidării statului de drept, a democrației constituționale și garantarea drepturilor omului”.
În context, mai mulți analiști politici de la Chișinău au bătut un semnal de alarmă și au specificat că implementarea inițiativei de modificare a Constituției R. Moldova propusă de Igor Dodon ar putea avea efecte dezastruoase, s-ar putea ajunge chiar și la un război civil, deoarece rescrierea se face în favoarea intereselor rusești și în detrimentul intereselor naționale ale R. Moldova. Totodată, pe lângă satisfacerea interesului Rusiei, aceste modificările vor lovi puternic în democrația și așa șubredă a statului.