Premierul Vlad Filat s-a întâlnit astăzi, 9 septembrie, cu liderul separatiştilor de la Tiraspol, Igor Smirnov. Reuniunea are loc în Germania, sub egida OSCE şi urmăreşte identificarea unor soluţii pentru „consolidarea încrederii între cele două maluri ale Nistrului”, aşa cum anunţa Vlad Filat, citat de Jurnal.md
Potrivit premierului, discuţia cu Smirnov va pregăti terenul pentru reluarea negocierilor oficiale în formatul 5+2. Asta în contextul în care pentru 22 septembrie este preconizată o nouă rundă de consultări privind soluţionarea conflictului transnistrean.
Primul care a reacţionat a fost preşedintele interimar Marian Lupu:
„Este un eveniment destul de controversat. Igor Smirnov este personajul care niciodată nu s-a asociat cu politicianul care a dorit deblocarea în rezolvarea conflictului transistrean. Este de fapt un personaj politic de la care s-au întors toţi, inclusiv şi Federaţia Rusă”, a declarat preşedintele interimar.
Totodată, potrivit agenţiei de presă Romanian Global News, surse oficiale de la Berlin, care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că Igor Smirnov venind în Germania, ar putea fi arestat de către Interpol în baza unui dosar de care foarte puţină lume ştie, în care liderul separatist este acuzat de răpire şi acţiuni legate de terorismul internaţional şi trafic de arme. Arestarea lui Smirnov ar elibera astfel locul noului lider de la Tiraspol sprijinit de Moscova, Anatolii Kaminski.
„Observatori atenţi ai jocurilor ruso-germane subliniază însă că Germania îi convoacă pe cei doi pentru a încerca să obţină de la ei compromisurile necesare atingerii obiectivului de federalizare şi astfel contaminarea şi punerea sub control rusesc a intregii R. Moldova, evident clamând scopul nobil al eliminarii unui conflict îngheţat”, scrie Romanian Global News.
Ultimii au reacţionat oficialii de la Tiraspol. Recent, candidatul la postul de „preşedinte” al aşa-numitei „rmn”, Anatolii Kaminski, a declarat într-un interviu pentru Agenţia Informaţională REGNUM că „În Rusia nimeni, niciodată şi sub nicio formă nu poartă discuţii despre „cedarea” Transnistriei”.
„Îmi este neplăcut să ascult astfel de insinuări potrivit cărora Rusia ar „ceda” Transnistria. Ca preşedinte al „consiliului suprem” am avut ocazia să merg des în Federaţia Rusă, iar eu ştiu cât de multă energie şi efort, în primul rând diplomatic, depune Rusia pentru a sprijini şi a ajuta Transnistria. Nu cred că cineva dintre politicieni poate să-şi asume responsabilitatea şi curajul să schimbe voinţa poporului (sic!) exprimată prin referendum (acesta a fost organizat pe 17 septembrie 2006, iar potrivit rezultatelor 97,2% din participanţi ar fi votat pentru unirea directă a Transnistriei cu Federaţia Rusă – n.r.)”, a mai declarat oficialul transnistrean.
Foto: Idle Words