Cele 94 de locuri sunt distribuite astfel: 66 de locuri la studii de licenţă, dintre care 46 de locuri inclusiv cu bursă, respectiv 28 de locuri pentru studii universitare de master, dintre care 8 inclusiv cu bursă. Doritorii, inclusiv fete, se pot înscrie până la 7 august curent, anunță administrația Universității Maritime din Constanța.
„Universitatea are ȋn anul 2020-2021 o ofertă educațională atractivă pentru românii de pretutindeni, orientată spre domeniul de marină și navigație, inginerie mecanică și inginerie electrică dar și către domenii conexe de la uscat, cum ar fi ingineria economică ȋn transporturi (administrarea afacerilor de transport), ingineria mediului și telecomunicații. Deși specializările sunt, în mare măsură, tehnice, ele sunt atractive atât pentru băieți cât și pentru fete, ȋn ultimii ani devenind o tradiție ca șefii de promoție, cu cele mai bune rezultate la ȋnvățătură să fie fete”, se arată în comunicat citat de Ziarul Național.
Potrivit sursei citate, în mod obişnuit, absolvenţii de liceu se gândesc că la Universitatea Maritimă vor ȋnvăța cum să devină navigatori și să plece pe mare cu salarii foarte mari, ȋncepând de la 3 000 de euro pentru funcția de ofițer și ajungând până la 10.000-12.000 euro/lună pentru funcția de comandant de navă.
„Ȋnsă, mai puţin cunoscut este faptul că Universitatea Maritimă are o ofertă interesantă de specializări pentru cei care doresc să lucreze la uscat, ȋn domenii conexe navigaţiei, în așa-numitele „cariere albastre” (blue careers), termen promovat intens de Comisia Europeană. Este vorba despre specializări ȋn domenii de nișă, esențiale pentru competitivitatea UE. De exemplu, cei care se înscriu la specializarea Inginerie Economică ȋn Transporturi dobândesc cunoștințe de specialitate mixte, economice și tehnice, relevante pentru toate tipurile de transporturi și mai cu seamă pentru logistică şi transporturi internaţionale. Absolvenţii specializării Inginerie Economică în Transporturi, români de pretutindeni, lucrează ȋn domenii conexe transporturilor, precum: domeniul portuar, comerț maritim, freight forwarding (expediţii internaţionale de mărfuri), logistică/ supply chain, crewing sau ȋn alte locuri de muncă din industria maritimă de la uscat. Specializările protecția mediului ȋn industrie și telecomunicații sunt de asemenea destinate celor care doresc să aibă cariere la uscat ȋn domenii strategice ȋn continuă dezvoltare. De mare interes este și navigația de croazieră”.
Detalii privind dosarul de ȋnscriere online aflați la adresa: https://cmu-edu.eu/admitere-romani-de-pretutindeni/ sau prin email: [email protected]. Numărul de locuri fără taxă destinate românilor de pretutindeni poate fi suplimentat, iar termenul de înscrieri poate fi extins.