Medici din trei județe ale României și patru raioane ale R. Moldova vor oferi sprijin medical unui număr de aproximativ 1.700 de copii cu vârsta de până la trei ani și femeilor însărcinate în ultimul trimestru de pe ambele maluri ale Prutului.
Republica Moldova și România au anunțat joi lansarea proiectului transfrontalier de îmbunătățire a serviciilor medicale- „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu”.
Proiectul își propune să elimine inechitățile existente, să reducă potențiale riscuri sociale și îmbolnăviri care ar putea fi prevenite prin intermediul vizitelor la domiciliu. Pe lângă faptul că asistenții medicali vor evalua starea de sănătate a copiilor și femeilor însărcinate, ei vor dezvolta abilitățile părinților de îngrijire a propriilor copii. Proiectul a fost lansat pe 5 august 2020 prin intermediul unei ședințe on-line.
„Accesul copiilor la servicii de sănătate prin vizite la domiciliu permite profesioniștilor nu doar să evalueze starea de sănătate a copilului, dar și a bunăstării emoționale a copilului, a aspectelor sociale ce influențează dezvoltarea lui. Vizitele la domiciliu oferă posibilitatea de a conecta și alți profesioniști, astfel încât intervențiile să fie unele mai complexe”, a declarat Tatiana Zatîc, șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale de la Chișinău, în cadrul ședinței online de lansare a acestui proiect.
România și Republica Moldova urmează să facă schimb de bune practici pentru ca asistența medicală primară să fie adaptată necesităților populației.
„Încercăm să găsim soluții pentru vulnerabilitățile sociale, medicale și educationale. Încercăm să lucrăm integrat în majoritatea localităților din România. Sperăm să venim cu soluții mult mai clare pentru provocările întâlnite în cele mai vulnerabile medii. Vom prelua din acest proiect ceea ce lispsește politicilor noastre”, a menționat Lidia Manuela Onofrei, coordonator național al activității de asistență medicală comunitară la Direcția Generală de Asistență Medicală, Medicina de Urgență și Programe de Sănătate Publică din cadrul Ministerului Sănătății din România.
Proiectul transfrontalier „Acces la servicii de sănătate pentru fiecare copil prin vizite la domiciliu” este implementat de A.O. „Copil, Comunitate, Familie” în parteneriat cu Fundația Star of Hope România. De asemenea, proiectul este finanțat de către Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate (ENI), prin intermediul Programului Operațional Comun România-Republica Moldova 2014-2020 în perioada 1 aprilie 2020–30 septembrie 2021.