O intervenţie chirurgicală extrem de complicată a fost realizată în premieră în Republica Moldova. Prin operaţia inedită, neurochirurgul Grigore Zapuhlîh, directorul Institutului de Neurologie şi Neurochirurgie „Diomid Gherman” a reuşit să extragă din capul unui tânăr din România un glonte pe care acesta îl avea în creier de mai bine de un an jumătate, când a fost rănit într-un schimb de focuri în Germania, scrie TVR Moldova.
Intervenţia a durat aproximativ şase ore, iar la o zi după ce medicii au extras glontele, pacientul Bogdan putea vorbi, semn că intervenţia chirurgicală a fost un succes.
O astfel de operaţie nu se efectuează în regim de urgenţă, ci sunt necesare investigaţii amănunţite, potrivit profesorului.
Tânărul a fost împuşcat în regiunea temporo-parietală stânga, glontele rămânând intracerebral. Din spusele mamei, s-a întâmplat în Germania, unde tânărul îşi făcea studiile. Acesta s-a aflat în comă aproximativ trei luni jumătate. Când şi-a revenit, prezenta afazie mixtă şi lipsa vederii la ambii ochi.
S-a tratat în România, iar la Chişinău pacientul a fost internat pentru investigaţii şi tratament după ce în Germania şi România a fost refuzat. Tânărul se afla într-o stare gravă, cu prezenţa unui corp străin endocranian manifestat clinic prin retard mental, ataxie, ambliopie profundă bilaterală, pronunţa doar unele silabe, dereglări de comportament, toate în evoluţie stabilă, cu alterarea capacităţii de lucru şi calităţii vieţii pacientului.
A fost consultat de profesorul Grigore Zapuhlîh, astfel fiind decisă internarea la INN, după care a urmat intervenţia chiurgicală efectuată de către acelaşi profesor şi conferenţiarul Vasile Galearschi.
Din fericire, povestea a avut un sfârşit nemaipomenit de bun. Bărbatul în vârstă de 29 de ani a scăpat cu viaţă.
„A fost foarte greu de localizat glontele. Nu exista încă neuronavigaţia. Am efectuat operaţia prin radiografia intraoperatorie. Cu greu am găsit glontele căci era amplasat în creier la o adâncime foarte mare. Succesul meu ca neurochirurg a fost nu doar extragerea glontelui dar şi fapul că pacientul după operaţie putea sta în picioare, putea sta aşezat, a început să perceapă unele comenzi de la cei apropiaţi iar când l-am externat mi-a dat mâna şi şi-a luat rămas bun. Bucuria mea a fost că tânărul a venit la Chişinău fiind adus pe targă dar a plecat stând aşezat în maşină”, a mărturisit directorul INN, Grigore Zapuhlîh.
Starea după înlăturarea glontelui endocranian prin abord supraorbital stânga era satisfăcătoare, în ameliorare cu prezenţa mişcărilor spontane în toate extremităţile. Glontele a fost extras cu succes, fără apariţia complicaţiilor neurologice, în două săptămâni pacientul fiind externat.