Președintele Igor Dodon este obligat să desemneze premierul propus de o nouă majoritate parlamentară. În caz contrar, șeful statului poate fi suspendat din funcție, iar ulterior demis.
O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Curtea Constituțională de la Chișinău. Conform documentului, rolul președintelui la desemnarea candidatului pentru funcția de prim-ministru este limitat. Respectiv, dacă este creată o majoritate parlamentară absolută, atunci președintele este obligat să desemneze candidatul la funcția de prim-ministru înaintat de acea majoritate.
Mai mult, dacă nu există o majoritate parlamentară absolută, șeful statului este obligat, după consultările purtate cu fracțiunile parlamentare, să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru, chiar dacă fracțiunile nu sunt de acord cu propunerea sa.
Totuși, în cazul în care președintele refuză să desemneze candidatul pentru funcția de premier propus de o majoritate parlamentară formalizată, atunci această situație este soluționată prin prisma art. 89 din Constituția Republicii Moldova, care prevede suspendarea din funcție și demiterea președintelui.
Amintim că sesizarea privind revizuirea articolelor 89, 91 și 98 alin. (1) din Constituție a fost depusă la CCM de către deputatul Platformei DA Igor Munteanu pe 16 iunie. Acesta a întrebat Înalta Curte dacă președintele Republicii este obligat să desemneze candidatul pentru funcția de prim-ministru propus de majoritatea parlamentară în timpul consultărilor și dacă refuzul președintelui de a desemna candidatul înaintat de majoritatea parlamentară constituie motiv pentru instituirea interimatului funcției de președinte.