Liderul Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, a discutat despre noi oportunităţi de suport internaţional pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, împreună cu Peter Vagner, directorul Fondului Vîşegrad, George Tsereteli, vicepreşedintele Parlamentului Georgian, Pavlo Klimkin, viceministrul de externe al Ucrainei, Libor Roucek, vicepreşedintele Parlamentului European şi Pawel Zalewski vicepreşedintele comitetului pentru comerţ internaţional din cadrul Parlamentului European. Discuţile au avut loc în cadrul forumului Economic Internaţional de Krynica, panelul de discuții “Grupul de la Vîșegrad – Un pod pentru Ukraina, Moldova și Georgia pe calea către UE”, se spune într-un comunicat de presă al Partidului Acțiunea Democrată.
În cadrul întrunirii, Mihai Godea a opiniat că apropiatul Summit al Parteneriatului Estic de la Varșovia este unul din acele momente cînd solicitările Republicii Moldova pot fi expuse mai clar, iar răspunsurile primite sună puternic şi înseamnă foarte mult. „Pentru noi este deosebit de important că statele-membre ale Grupului Vîşegrad continuă să caute noi prieteni şi le acordă suport. Republica Moldova, ca vecin al UE şi stat membru al Parteneriatului Estic este interesată în mod deosebit de ajutor şi de sprijin în procesul integrării europene, de instituire a democraţiei autentice”, a mai adăugat Mihai Godea.
De asemenea, liderul Partidului Acțiunea Democratică s-a arătat neliniştit de faptul că Republica Moldova înregistrează rezultate slabe şi întîrzie în implementarea reformelor: “Nerezolvarea timp de 2 ani a crizei politice, nereușita și tergiversarea reformelor în administrație, justiție, economie, combaterea corupției și a discriminării au determinat o schimbare de atidutine în relaţiile cu UE şi partenerii strategici, care şi-au exprimat îngrijorarea şi au solicitat cooperare de la clasa politica a Republicii Molodva”.
Mihai Godea a concluzionat că încrederea este unul dintre principiile de bază ale cooperării internaţionale şi că “Republica Moldova va depune toate eforturile pentru a justifica încrederea partenerilor internaţionali”.
Partenerii internaționali de discuții și-au exprimat deplina încredere în viitorul European al Moldovei. De asemenea, au ținut să menționeze că mai este încă mult de lucru pentru Republica Moldova iar, pe calea europeană, țările din grupul de la Vîșegrad vor fi alături atît prin proiecte de colaborare și prin lobby în cadrul structurilor europene cât și prin împărtășirea experienței lor reușite în procesul de integrare europeană ca state post- comuniste.
În cadrul aceluiaşi forum, Mihai Godea a mai participat la lucările grupului destinat identificării de oportunităţi pentru tineri în viitorul comun al UE. În acest context, el a subliniat că o problemă gravă, care necesită soluţionarea imediată este încurajarea tinerilor, care trebuie trataţi de indiferenţă prin “acordarea unui acces sporit la studii de calitate în țară și peste hotare, prin politici sociale de încurajare la încadrarea în cîmpul de muncă în zonele defavorizate, în special în mediul rural. În acest sens, sunt necesare eforturi suplimentare din partea legislativului și executivului moldovean, dar rămîne oportună și interesantă colaborarea internațională în domeniu”.
Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria. La 15 februarie 1991, în cetatea medievală Visegrád din Ungaria, Václav Havel – președintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa – presedintele Poloniei și József Antall – primul ministru al Ungariei au semnat o declarație comună prin care își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană. De asemenea, prin același document au fost puse bazele unei strânse cooperări regionale între statele semnatare. Cele patru state au devenit memebri ai UE in 2004.