Verile din ultimii ani au început vijelios și au continuat secetos, o vreme atipică pentru culturile care au consacrat România. Același lucru se întâmplă și în Republica Moldova, iar rezultatele se văd chiar în teren acolo unde sunt hectare întregi de culturi uscate înainte de vreme.
Cu mai bine de o lună înainte de terminarea sezonului de recoltare, ministrul Agriculturii de la București a făcut deja inventarul pagubelor. „Cele mai accentuate scăderi de producție sunt în Dobrogea. La grâu pentru că este suprafața cea mai mare. Peste 80% din suprafața însămânțată în toamnă a fost cu grâu, producția medie la hectar s-a diminuat cu 40%. Nu este singura cultură afectată. Datele adunate până acum arată că anul acesta recoltele de secară și rapiță vor fi cu aproape 20% mai mici față de anul trecut, asta în timp ce producția de orz se va diminua aproape la jumătate”, a declarat ministrul Adrian Oros, citat de digi24.ro.
Canicula și seceta au compromis aceste culturi, iar previziunile pe anii următori nu sunt mai optimiste. Schimbările climatice din ultimii ani vor transforma România din grânarul Europei într-o țară care va exporta banane, curmale, rodii și chiar kiwi.
Astfel de culturi se întind deja pe hectare întregi chiar în nordul Bucureștiului, în campusul experimental al Facultății de Horticultură, din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.
Florin Stănică, prorector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București, a remarcat că un soi de kiwi poate fi cultivat fără probleme în „Dobrogea, sudul țării și vestul, partea de vest a țării, adică în bazinele tradiționale pentru cultura piersicului și caisului”.
Nu este singurul soi de kiwi care poate crește în România. „Acesta este primul soi românesc de kiwi fără perișor. Este o plantă mult mai rezistentă la ger, poate să fie cultivată în zona de cultură a prunului”, a spus Stănică.
Curmalele și bananele nordului sunt alte două specii de fructe cărora le priește vremea din România. Și nu doar atât. Pentru că în România nu există dăunători, producția de fructe începe să apară chiar la un an de la sădire. „Avem nevoie de fermieri care să aibă puțin curaj de întreprinzători care să își dorească să investească în niște culturi de nișă, dar care sunt perfect adaptate condițiilor din România”, a punctat prorectorul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară București.