Aseară, mai mulți șoferi au blocat drumul spre punctul de trecere a frontierei Leușeni, manifestându-și astfel dezacordul față de restricțiile de călătorie impuse în legătură cu pandemia. După câteva ore de protest, manifestanții au deblocat traseul respectiv. Ulterior, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova a calificat drept ilegal protestul transportatorilor. Astăzi, șoferii s-au prezentat la Agenția Națională a Transportatorilor Auto.
Manifestația a fost pusă la cale de șoferii care organizează curse internaționale. Aceștia spun că autoritățile nu le dau posibilitatea să activeze și că le pun intenționat piedici. Mai mult, ei s-au simțit discriminați că nu pot să treacă frontiera spre România, dacă au doar pașapoarte biometrice. „Dacă locuim într-un bloc, eu cu pașaport biometric și vecinul meu cu cetățenie română, înseamnă că eu mă infectez, iar el nu?”, a menționat unul dintre protestatari.
„Statul nostru trebuie să se adreseze autorităților din România să ne permită să tranzităm teritoriul României”, a remarcat un alt protestatar.
Reprezentanții Poliției de Frontieră au încercat să-i convingă pe șoferii care protestează să renunțe la blocarea drumului, pentru a nu crea incomodități persoanelor care vor să treacă frontiera. La fața locului au fost mobilizați și mascații de la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger”.
După câteva ore de protest, transportatorii au deblocat drumul de acces către postul vamal și punctul de trecere al frontierei Leușeni, deoarece spun ei, ar fi fost invitați astăzi de reprezentanții Agenției Naționale a Transportatorilor Auto (ANTA) la discuții.
Șeful direcției din cadrul ANTA a venit să discute cu transportatorii.
Publicată de Democrația Acasă pe Joi, 6 august 2020
Ulterior, Poliția de Frontieră a emis un comunicat prin care a calificat acest protest ca fiind unul ilegal, iar blocajul accesului în punctul de trecere Leușeni a creat neînțelegeri din partea altor cetățeni aflați în trafic. „Mai mult ca atât, majoritatea din manifestanți prestează servicii ilegale de transport, activitățile cărora au fost constatate de însăși autoritățile statelor europene, iar acest fapt taxează Republica Moldova pe plan internațional”, se mai arată în comunicat.
Totodată, sursa a menționat că la ieșirea din Republica Moldova, polițiștii de frontieră verifică doar actele de călătorie, efectuează termometria pentru a se asigura că persoanele nu prezintă simptome de infecție Covid-19, precum și dacă nu cad sub incidența regimului de autoizolare 14 zile. „Verificările riguroase sunt efectuate pe partea română, unde reiterăm recomandarea ca înainte de a planifica călătoria să se informeze din surse oficiale despre regulile și restricțiile impuse în perioada de pandemie la intrarea într-un stat UE”, a mai precizat Poliția de Frontieră.
Astăzi, șoferii au venit la Agenția Națională a Transportatorilor Auto, însă după ce au stat mai bine de trei ore în fața instituției, un reprezentant al agenției i-a anunțat că de fapt aceștia erau așteptați la Parlament, acolo unde fusese invitat și directorul ANTA.
Transportatorii au venit la ANTA da cei de la agenție nu au dorit să discute cu ei.
Publicată de Democrația Acasă pe Joi, 6 august 2020
Menționăm că România a inclus Republica Moldova în lista țărilor cu risc sporit de infectare cu COVID.