„Uniunea Europeană vine cu o susținere de câteva zeci de milioane de euro pentru Republica Moldova, iar acești bani trebuie valorificați, fără impedimente din cauza competițiilor și discursurilor politice”. Declarația a fost făcută de deputatul Petru Movilă în cadrul celei de-a doua ediții a dezbaterilor profesionale „Integrare Economică Europeană”.
Economiile tuturor statelor vor fi afectate de criza mondială declanșată de pandemia Covid -19, iar situația Republicii Moldova nu va fi diferită. „Dacă în 2019 exista o creștere economică de câteva procente pentru Moldova, chiar până aproape de 4%, în 2020 creșterea economică nu mai există, dar va exista o concentrare a datoriei publice estimată până aproape la 30%. Este important ca Guvernul Republicii Moldova să ia măsuri cât mai rapid posibil pentru ca prețul combustibilului la pompă și cel pentru agricultură să fie unul corect, iar accizele pe care Guvernul le practică să fie măsuri cât se poate de clare și transparente. Având experienţa primului parlamentar român care şi-a deschis un cabinet parlamentar în Republica Moldova, dar şi din perspectiva de membru în delegaţia României la OSCE, cunosc foarte bine realităţile din Republica Moldova, dar şi relaţiile acestei ţări cu Uniunea Europeană şi ţările din C.S.I”, a subliniat Petru Movilă citat de administratie.ro
Totodată parlamentarul de la București a precizat că în ceea ce privește măsurile pe care Guvernul de la Chișinău le întreprinde pentru susținerea direcționată a societăților comerciale din Republica Moldova, indiferent că vorbim de agricultură, de marile producții, de cei care prelucrează sau de micii și marii prelucrători de struguri, companiile „ar trebui stimulate, să aibă atenție prioritară prin facilități fiscale, prin facilitățile pe care le dau angajaților”.
Precizăm că dezbaterile s-au desfășurat la 30 iulie 2020 și au fost parte a programului de comunicare profesională transfrontalieră „Integrare Economică Europeană”, iar tema acestei ediții a fost „Păstrarea sustenabilității mediului de afaceri în contextul pandemiei Covid -19”.
Programul respectiv urmărește coagularea unei comunități de lideri care să susțină schimbul de bune practici și să faciliteze discuțiile și dezbaterile mediului de afaceri din estul Europei, pe calea integrării economice europene, astfel încât, prin cooperarea între regiuni și organizații, să se identifice soluții care pot fi implementate eficient.
La întâlnirile organizate în cadrul programului au participat din Republica Moldova și România reprezentanți ai celor mai importante asociații de business precum EBA- European Business Association Moldova, AMCHAM Moldova, ODIMM- Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului IMM din Moldova, Asociația Patronală MĂR (Rep. Moldova), Federația Industriei Hoteliere din România și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România.