La Ocnița a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în limba română, după 50-60 de ani de absență. Sâmbătă, 8 august 2020, PS Antonie, Episcop de Bălţi, a oficiat Liturghia în mijlocul comunităţii „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa, se arată într-un comunicat de presă al Episcopiei de Bălți.
La Liturghie au fost prezenţi, alături de chiriarh şi de părintele paroh, PC Preot Valeriu Cernei, vicarul administrativ al Episcopiei de Bălţi, PC preot Roman Botezat, consilier Cultură, Misiune şi Tineret al Episcopiei de Bălţi şi PC Igor Roşca, protopop de Donduşeni şi Edineţ.
Comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a fost înfiinţată, cu binecuvântarea PS Antonie, Episcop de Bălţi, în toamna anului 2019. În data de 3 ianuarie 2020, comunitatea a fost recunoscută ca persoană juridică de către stat. Comunitatea a fost formată la cererea creştinilor din Ocniţa dornici de a avea slujbe în limba română. În ultimii 50-60 de ani în oraşul Ocniţa nu s-au oficiat slujbe în limba română. În unica biserică din oraş, locaş care aparţine de Patriarhia Moscovei, slujbele se oficiază doar în slavonă.
Cu ajutorul preoţilor din protopopiatul Botoşani, Arhiepiscopia Iaşilor, comunitatea „Sfântul Ierarh Nicolae” din oraşul Ocniţa a cumpărat un teren, unde urmează să fie ridicat un sfânt locaş. Părintele Sergiu, ajutat de creştini buni şi darnici, a reuşit să achiziţioneze un vagon, unde a amenajat un spaţiu pentru rugăciune.
„La propunerea părintelui Sergiu, PS Antonie a gratificat câţiva creştini pentru implicare jertfelnică în organizarea parohiei româneşti din Ocniţa. Printre cei destinşi cu diplome de gratitudine au fost: dl Valentin Chilat, fost deputat în Parlamentul R. Moldova, dl Vitalie Banaru şi dna Valentina Cucier. Cei gratificaţi au menţionat că prin deschiderea acestui sfânt locaş la Ocniţa, românilor din acest oraş li s-a făcut o mare dreptate. De zeci de ani aşteptă această bucurie ca să se poată ruga în limba maternă. Ei mergeau la slujbe la biserica existentă în oraş, dar este altceva când auzi Sfânta Liturghie în limba ta, în limba română”, susţine Episcopia de Bălţi.