Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobot de preoți, a sfințit luni crucile care au fost amplasate pe turlele Catedralei de la Cania, închinată Tututor Sfinților Români, aflate în construcție de mai bine de un deceniu.
Montarea turlelor și a crucilor pe noua biserică – prilej de bucurie la parohia Cania din Protopopiatul Cantemirului și Tigheciului
La eveniment au participat și credincioșii Parohiei Cania, raionul Cantemir, care au mulțumit lui Dumnezeu pentru că s-a mai făcut un pas spre finalizarea lucrărilor de zidire și înfrumusețare a sfântului locaș.
După ridicarea turlelor, au fost înălțate și crucile sfințite prin harul Sfântului Duh și prin stropirea cu apă sfințită. La finalul slujbei, Preasfințitul Veniamin a mulțumit lui Dumnezeu pentru realizarea lucrărilor de la acoperișul bisericii, exprimând recunoștință tuturor binefăcătorilor care au contribuit la materializarea dorinței enoriașilor acestei parohii.
„Prin harul și rânduiala lui Dumnezeu am ajuns în această zi binecuvântată, la acest moment mult dorit de noi, de a se înălța turlele și crucile bisericii și de a se continua lucrările la acoperișul noii biserici parohiale, o adevărată catedrală situată în zona de Sud a Basarabiei. E o dorință mai veche, pe care dumneavoastră v-ați exprimat-o în repetatele noastre întâlniri, de a vedea această biserică frumoasă finalizată.
Ea a fost zidită cu multă dragoste prin dărnicia și hărnicia dumneavoastră și a părintelui Protopop Vasile Burduja, cu sprijinul multor binefăcători, dintre care amintim Guvernul României prin instituțiile sale, respectiv Secretariatul de Stat pentru Culte, Departamentul Românilor de Pretutindeni, Patriarhia Română, Arhiepiscopia Bucureștilor, precum și alți binefăcători”, a declarat Preasfințitul Veniamin.
„Să binecuvânteze Dumnezeu lucrările de la această biserică și pe toți lucrătorii și ziditorii, întărindu-i și sporind lucrarea lor (…). Această biserică simbol, mausoleu pentru toți eroii jertfiți pentru eliberarea Basarabiei va fi o cetate a credinței și a neamului nostru, o cetate a Ortodoxiei și loc de rugăciune, de meditație și de binecuvântare pentru cei care vor păși pragul acesteia ca pelerini sau enoriași, dar și ca oaspeți ai Episcopiei”, a mai adăugat Preasfinția Sa.
Fiind invitat de onoare la acest eveniment, Părintele Arhimandrit Ștefan Gușă, Starețul Mănăstirii Sfinții Împărați Constantin și Elena de pe Movila lui Burcel din România, a consemnat în Condica de Aur a bisericii:
„Astăzi, în ziua de 10 august stil nou, 28 iulie 2020, stil vechi, a fost ziua mult așteptată când, prin grija părintelui Episcop Veniamin al Basarabiei de Sud și a părintelui Protopop și Paroh al parohiei Cania părintele Vasile Burduja, și în prezența câtorva preoți din parohiile vecine și a unui grup de credincioși, au fost înălțate acoperișurile a trei turle și trei cruci pe vârful bisericii – catedrale închinate Tuturor Sfinților Români care s-au jertfit pentru neam și pentru țară în decursul celor două milenii de existență și, în deosebi, a celor căzuți la Țiganca în iulie 1941, când Mareșalul Ioan Antonescu a ordonat oștelor române trecerea Prutului, dorind reintregirea pământului și a neamului românesc.
La Țiganca, peste Prut
Unde-ai noștri frați au vrut
Să-și dea mâna pe vecie
Frați au fost și frați să fie”(Arhimandrit Dr. Ștefan Gușă).
Piatra de temelie a acestei catedrale a fost pusă în data de 19 octombrie 2000 de către Înaltpreasfințitului Petru, Arhiepiscopul Chișinăului și Mitropolitul Basarabiei, iar lucrările de construcție au început abia în octombrie 2004. Din spusele părintelui paroh Vasile Burduja, fără sprijinul Episcopului Basarabiei de Sud și al Patriarhiei Române nu s-ar fi putut realiza lucrările de montare a turlelor și a crucilor pe noua biserică.