Andrei Năstase, liderul PPDA, a atenționat că prin modificările aduse la Codul Electoral şi votate de Parlamentul de la Chișinău în primă lectură în sesiunea primăvară-vară, se încearcă fraudarea alegerilor prezidenţiale din 1 noiembrie 2020.
„Platforma DA dezaprobă categoric unele modificări operate la Codul Electoral, votate în prima lectură cu o excesivă celeritate, fără a se ține cont de opiniile exprimate de parlamentarii fracțiunii noastre, ale altor deputați din opoziție. Chiar dacă multe amendamente au un caracter tehnic și au menirea să ajusteze legislația, o bună parte din acestea pot fi interpretate ca rea-credință și ascund abuzuri care relevă intenția de a frauda alegerile prezidențiale din toamnă. Menționăm că modificările la Codul electoral au comportat un caracter netransparent încă de la etapa acumulării propunerilor de ajustare a cadrului legal de către Comisia Electorală Centrală”, a menționat Năstase.
Totodată, Platforma DA a atras atenția în mod special, la câteva modificări extrem de îngrijorătoare și menite să vicieze semnificativ corectitudinea scrutinului. „Una dintre acestea vizează micșorarea duratei timpului de votare. Propunerea respectivă a fost înaintată în procesul de lucru, dar a fost făcută EXCLUSIV în ideea stabilirii a două zile de vot consecutive. Este inadmisibilă o asemenea trunchiere malonestă a inițiativei înaintate de fracțiunea Platformei DA și ne exprimăm dezacordul categoric cu această amputare a amendamentului respectiv, care prevede clar votarea timp de două zile atât în Diaspora, cât și în Republica Moldova, în condițiile unei pandemii interminabile”, a mai spus sursa.
În opinia lui Năstase o altă propunere păguboasă se referă la modul de reflectare a alegerilor de către mass-media cu acordarea unor drepturi suplimentare Consiliului Audiovizualului.
Prin urmare, Platforma DA consideră că toate aceste modificări diminuează substanțial standardele democratice în Republica Moldova și sfidează angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană.
„În condițiile în care mai multe propuneri de modificare a legislației electorale nu îmbunătățesc procedurile electorale ci le limitează, facilitând fraudarea alegerilor, considerăm că adoptarea acestora în ajunul scrutinului prezidențial este categoric inadmisibilă. Insistăm asupra revizuirii proiectului votat în primă lectură și excluderea tuturor prevederilor controversate enunțate. Este imperativ ca modificările la Codul Electoral, cele necesare și oportune, bineînțeles, să fie conforme standardelor internaționale, Acordului de Asociere și să respecte fidel recomandările Comisiei de la Veneția”, a mai subliniat Andrei Năstase.