„Oare nu e riscant să continuați jocul de-a țurca politică cu două luni până la prezidențiale sau deja ați formulat explicația „plauzibilă” pentru Dodon prezident în al doilea mandat?”. Întrebarea a fost adresată de Anatol Țăranu, analist politic de la Chișinău, pentru PAS și PPDA, care săptămâna aceasta, „cu un debordant infantilism politic a acceptat propunerea PD de a dezbate criza din agricultură pe o platformă parlamentară neoficială, în afara regulamentului Parlamentului”.
În context, sursa a explicat ce a obținut guvernarea socialist-democrată de la acest dialog în cadrul așa numitei platforme parlamentare.
„1. Atragerea PAS și DA în stratagema cheie de imagine a PSRM și PD care constă în recunoașterea formalizată a grupurilor parlamentare Candu-Șor, apriori excluse de către PD din așa numita platformă parlamentară, ca fracțiuni oligarhice;
2. În consecință, PAS și DA, acceptând dialogul cu PSRM și PD în cadrul așa numitei platforme parlamentare, în condițiile excluderii grupurilor parlamentare Candu-Șor pe motiv de apartenență la oligarhie, transmit un semnal clar în societate că socialiștii și pd-știi trebuie percepuți ca grupări non-oligarhice. Un cadou de imagine pentru Dodon greu de supraapreciat;
3. Transferarea dezbaterii parlamentare publice a crizei din agricultură, extrem de prost gestionată de guvernul Chicu, din plenul Parlamentului, deci, din văzul publicului larg, în zona unei înțelegeri de culise pe așa numita platformă parlamentară, absolut inofensivă din perspectiva imaginii publice pentru guvernare;”, a punctat Anatol Țăranu.
Pe acest fundal, a mai adăugat analistul politic, apelurile disperate ale PAS și PPDA despre necesitatea convocării în regim de urgență a unei sesiuni parlamentare extraordinare, cu lejeritate sunt dezbătute de socialiști prin argumentul batjocoritor, că acest lucru va fi posibil doar „atunci când vom ști că toate propunerile cu care venim în Parlament vor avea acoperire financiară și vor fi susținute și realizate de Guvernul Republicii Moldova.”
„Observăm că este vorba de guvernul Chicu, pe care PAS și DA încă mai ieri încercau să-l demită printr-o moțiune de cenzură pe motiv de incompetență. Deci, PAS și DA discută pe așa numita platformă parlamentară recunoașterea capacității guvernului Chicu de a gestiona eficient criza din agricultură. Așa nu e departe și până la recunoașterea lui Dodon ca fiind cel mai eficient președinte de țară din toate timpurile. Câteva întrebări nevinovate pentru liderii pro europeni: în baza cărei expertize ați adoptat decizia de a accepta inițiativa PD? Oare nu e riscant să continuați jocul de-a țurca politică cu două luni până la prezidențiale? Sau deja ați formulat explicația „plauzibilă” pentru Dodon „prezident” în al doilea mandat?”, a întrebat Anatol Țăranu.
Precizăm că Pavel Filip, liderul Partidului Democrat, a înainta luni, 10 august, o propunere către cele trei partide cu privire la organizarea unei întâlniri pe platforma parlamentară în formatul PDM, PSRM, PAS și Platforma DA, în cadrul căreia să fie discutată situația din domeniul Sănătății, situația din Agricultură și subiectul cu privire la organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale din toamnă. Astfel, marți, 11 august, au avut loc discuții pe platforma parlamentară între PDM-PSRM-PAS-PPDA. Ulterior, s-a aflat că deputații din opoziție „nu au putut ajunge la un consens” cu parlamentarii din coaliția de guvernare cu privire la organizarea unei ședințe extraordinare a Parlamentului.